NYT: Tajné raketové základny vypovídají o „velkém podvodu”

Přičemž existence tajných základen hovoří o „velkém podvodu” severokorejské vlády, která slíbila, že provede denuklearizaci poloostrova, napsal americký list (Nicméně článek vyznívá spíše jako příležitost kritizovat Donalda Trumpa, který je s NYT v permanentní válce slov – pozn. red.).

Severní Korea pokračuje v práci na programu balistických raket na 16 tajných základnách, napsal The New York Times s odkazem na nedávné satelitní snímky. Americká zpravodajství již dlouho vědělo o existenci těchto základen, ale o této otázce orgány USA nejednají, protože Trump vyhlásil „neutralizaci” jaderné hrozby od KLDR, uvedl článek.

Satelitní snímky jasně ukazují, že Pchjongjang, který se zavázal denuklearizovat poloostrov, je zapojen do „velkého podvodu”, tvrdí list. Konkrétně severokorejské úřady navrhly demontovat velké zkušební polygon pro střely. Dokonce ho začaly demontovat, ale pak pozastavili práci. Mezitím pokračovaly ve zlepšování „více než tuctu” objektů, které by měly posílit schopnost Pchjongjangu vypálit konvenční i jaderné hlavice.

Existence základen s balistickými raketami, jejichž přítomnost Severní Korea nikdy nepřiznala, je v rozporu s tvrzením amerického prezidenta Donalda Trumpa, že jeho „epochální diplomacie” vede k odstranění severokorejských jaderných a raketových programů, díky nimž Severokorejci tvrdili, že mohou zničit USA, uvedly noviny.

„Nespěcháme,” řekl nedávno Trump o jednáních se Severní Koreou poté, co republikáni ztratili kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů. „Sankce jsou platné. S raketami se všechno zastavilo. S nosnými raketami se všechno zastavily. Rukojmí se vrátili domů.”

 

Americký prezident Donald Trump reagoval a označil za lživou zprávu New York Times o tajné konstrukci raketových základen v KLDR.

„Publikace New York Times, pokud jde o skutečnost, že Severní Korea vyvíjí raketové základny, je špatná. Jsme si plně vědomi předmětu uvedených objektů a není to nic nového a nic není  neobvyklého. Jen další fake news. Já budu první, kdo vám řekne, kdyby to bylo špatné!” napsal Trump na Twitteru.

Nicméně jeho slova se ukázala být pravdivá jen v jedné věci: raketové testy v KLDR, o kterých se zdá, že Donald Trump hovořil, nebyly skutečně prováděny téměř rok, uvedla publikace.

Americké zpravodajské služby však tvrdí, že Severní Korea pokračuje v produkci jaderných materiálů, nových jaderných zbraní a střel, které jsou skryty v horách a které mohou být umístěny na mobilních spouštěcích zařízeních.

Politika sankcí vůči KLDR zčásti selhává, protože Pchjongjang využil zmírnění vztahů s Washingtonem k obnovení obchodu s Ruskem a Čínou.

Kromě toho byl ve Spojených státech za Trumpa zastaven program zaměřený na sledování pohyblivých střel pomocí nové generace malých satelitů s nízkými náklady, který byl zahájen během předchozího prezidenta Baracka Obamy.

(prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru