Jsou USA zapojeny do provokace v Azovském moři?

Na uvedenou zprávu diplomata upozornila ruská televize RT.

Pozoruhodné ale je, že zpráva byla zveřejněna na internetových stránkách Atlantické rady (Atlantic Council) – americkém nevládním think-tanku – několik dní před incidentem v Kerčském průlivu.

„Spojené státy a EU by měly pečlivě prostudovat provokace Kremlu v Azovském moři a uvažovat o odpovídající reakci. Je možné zakázat ruským lodím, které opouštějí přístavy Azovského moře, aby vstoupily do přístavů Evropy a USA, dokud Moskva zabraňuje ukrajinské lodní dopravě,” píše se v dokumentu.

Herbst rovněž vyzval USA a EU, aby zvážily „preventivní použití sankcí k odražení další agrese Kremlu”.

„Zatím byly sankce použity k potrestání Kremlu za minulé hříchy, ale mohou být také navyklé na to, že ho zbaví motivace k další agresi,” uvedl diplomat.

Na reagoval člen Akademie vojenských věd, politolog Sergej Sudakov přesvědčením, že Washington je přímo spojen s akcí Ukrajiny v Černém moři, kdy 25. listopadu narušily ruské hranice tři ukrajinské lodě, a poté byly ruskými pohračníky zadrženy. .

„S takovými incidenty bychom sotva střetli, kdyby ministerstvo zahraničí USA systematicky nepodporovalo iniciativu nezákonností v ukrajinských vládních kruzích,”řekl odborník v rozhovoru s RT.

Dříve zástupce ruského ministerstva zahraničí Alexandru Gruško nazval incident v Kerčské úžině záměrnou provokací, která byla spáchána z vnitropolitických důvodů.

Nicméně se takto jeví zcela pravděpodobná verze, že šlo o předem připravenou provokaci s posvěcením Spojených států nebo přinejmenším s jejich vědomím, aby se opět mohlo sankčně přitlačit na Rusko.

(prvnizpravy.cz, foto: Youtube)

Přejít nahoru