Írska speváčka Sinéad O’Connorová, ktorá konvertovala na islam: Už nikdy nechcem tráviť čas s belochmi (nemoslimami). Sú nechutní

O’Connorová si po konvertovaní na islam zmenila meno na Shuhada Davittová a poďakovala moslimom za podporu.

Speváčka dodala, že jej rozhodnutie je “prirodzeným záverom cesty každého inteligentného teológa” a “všetky štúdiá náboženských textov vedú k islamu”. Zverejnila i video, na ktorom spieva azán – islamskú výzvu na modlitbu. Na sociálnej sieti Twitter zdôraznila, že je “hrdá na to, že sa stala moslimkou”.

Írsky imám Umar Al-Qadri zároveň vo štvrtok zverejnil na Twitteri videozáznam, na ktorom O’Connorová vyhlasuje islamskú deklaráciu viery.

Nejde však o prvý prípad, kedy sa táto speváčka verejne vyjadrila k náboženstvu. V roku 1992 vyvolala pobúrenie, keď v priamom prenose americkej televízie roztrhala fotografiu pápeža Jána Pavla II. (viac TU).

Pred niekoľkými rokmi bola táto speváčka umiestená na psychiatrickom oddelení. Speváčka sa už dlhšiu dobu nestýka s príbuznými, ani so svojimi dvoma mladšími deťmi. Tie jej sociálni pracovníci odobrali kvôli psychickým problémom a neschopnosti sa o ne postarať.

Kontroverzná speváčka najnovšie napísala na sociálnej sieti Twitter poburujúci status: “Veľmi sa ospravedlňujem. To, čo teraz napíšem, je niečo tak rasistické, že by ma nikdy predtým nenapadlo, že moja duša by niečo také mohla cítiť. Ale úprimne, nikdy už nechcem tráviť čas s bielymi ľuďmi (pokiaľ tak nazývame nemoslimov). Ani na chvíľu, zo žiadneho dôvodu. Sú nechutní,” napísala O’Connorová, ako o tom informuje portál idnes.cz.

Zdá sa teda, že boj proti rasizmu a nenávistným komentárom na sociálnych sieťach je selektívny. Twitter totiž status speváčky ponechal a nerieši ju ani polícia. Proti bielym je zrejme nenávisť a rasizmus povolený. Predstavme si však, že by niekto a navyše nejaká známa osobnosť napísala rovnaký status o inej rase či moslimoch. Bol by z toho celosvetový škandál, status by bol odstránený a daného človeka by riešila polícia. Zdá sa, že dvojaký meter v dnešnom pokryteckom svete sa stáva štandardom.

(hlavnespravy.sk, foto: The Irisch Times)

Přejít nahoru