Americké námořnictvo se prý vytahovalo na Rusko v Japonském moři

Podle tvrzení americké armády bylo účelem manévrů „napadnout nadměrné územní nároky Ruska”, napsal The Washington Times. Podle této publikace byla tato událost naposledy zaznamenána v roce 1987.

Raketový torpédoborec amerického námořnictva vstoupil do Japonska a napadl činnost ruské flotily v těchto vodách, uvedl The Washington Times, s odakzem na zdroj z amerického námořnictva.

Mluvčí tichomořské flotily USA Rachel McMarrová uvedla, že torpédoborec plnil „operaci na svobodu plavby”. Podle ní se loď plavila nedaleko zálivu Petra Velikého, aby napadla”nadměrné námořní nároky Ruska a bránila práva, svobody a legální využívání moře, které používají Spojené státy a jiné národy.”

Podle publikace USA navzdory názvu zálivu Spojené státy neuznávají požadavky Ruska, které překračují 12 kilometrovou zónu pobřeží, které poskytuje mezinárodní právo.

Washington Times připomněl, že americké loďstvo naposledy zahájila „operaci na svobodu plavby” ve vodách u Vladivostoku před zhroucením SSSR v roce 1987.

Ovšem ruská verze události je poněkud jiná.

Torpédoborec Spojených států byl během pohybu v mezinárodních vodách pod kontrolou ruské protiponorkové lodě „Admiral Tribuc“ a námořního letectva, uvedl zástupce ruského ministerstva obrany, generálmajor Igor Konašenkov, který komentoval údaje, kterak se americký „destroyer“ přiblížil k ruské základně.

Podle něj ve skutečnosti se loď „ani nepřiblížila k ruským teritoriálním vodám blíž než na 100 kilometrů”.

„Pokud posádka amerického torpédoborce něco „prokázala, pak to byl její neúspěšný pokus o maximální rychlost, aby unikla před tichomořskými silami, které ji doprovázely,” řekl.

Konašenkov poznamenal, že v okamžiku, kdy posádka amerického torpédoborce „demonstrovala svoji odvahu” byla ve vzdálenosti více než 400 km od teritoriálních vod Ruska v centrální části Japonského moře.

(prvnizpravy.cz, foto: Wikipedia)

Přejít nahoru