Ukrajina zahájí velkou ofenzívu 14.prosince, uvedla rozvědka DLR

Prohlásil to na mimořádné tiskové konferenci, s odkazem na údaje republikové rozvědky, zástupce vedoucí lidové milice DLR, plukovník Eduard Basurin.

„Naše zpravodajská služba získala nezvratné důkazy o přípravě ozbrojených sil Ukrajiny na útok v Mariupolu. Informace získané ze spolehlivých zdrojů plně odhalují plán ukrajinských bezpečnostních sil. Cílem plánované ofenzívy je obsadit území okresů Novoazovsk a Telmanovsk a zajistit kontrolu nad hranicemi mezi DLR a Ruskou federací v obydlených oblastech Konkovo a Cholodnoye,” citovala ho agentura DAN.

Podle zpravodajských údajů je soustředěna ofenzivní síla v počtu více než 12 tisíc vojáků podél kontaktní linie v oblasti osídlení Novotroickoje, Šyrokino, Rovnopol. Zde je soustředěno více než padesát tanků, 40 raketových systémů, 180 dělí a minomety. Kromě toho bylo do okresu Volodarsky nasazeno 12 jednotek „Smeršč“. Přibližně 500 lidí bylo převezeno do rezervy.

„Podle ukrajinské příkazu v dopoledních hodinách dne 14. prosince po dělostřelecké palbě pokročilé jednotka 128 a 79 brigády, musí přejít do útoku z umístění linie – Širokino ve směru obce Klinkino s úkolem do konce dne 15. prosince dojít k hranici DLR státní blízkosti obcím Konkovo a Cholodnoje,” řekl Basurin.

Po dokončení operace na okupovaných územích silami pluku „Azov“ a protileteckých oddílů 36. námořní brigády se plánuje očištění osad od „nežádoucích“elementů a ukrajinských odpůrců okupace.

Vysvětlil, že za záminku pro ozbrojenou agresi bude sloužit teroristický útok ukrajinských tajných služeb v Mariupolu. Několik dní před útokem v Ilyichské železářské a ocelářské dílně bude narušeno úložiště chemikálií. Je možné, že se použijí bezpilotní letdla přizpůsobená pro shození min a ručních granátů.

„V budoucnu plánuje Porošenkův režim hodit odpovědnost na DLR. Naléhavě vyzývám pozorovatele OBSE, aby věnovali pozornost vojenským přípravám ozbrojených sil Ukrajiny a aby zastavili agresi. Když se nepřátelství obnoví, nebudete moci říci, že jste o jeho přípravě nevěděli,“ zdůraznil Basurin.

Tyto informace jsou zatím neověřitelné a je k nim třeba přistupovat s opatrností, neboť představitelé vzbouřených republik DLR a LLR již dříve několikrát ohlásili možný útok ukrajinských ozbrojených sil. Naposledy v září Basurin uvedl, že se chystá útočná operace u Mariupolu. Nicméně tyto informaci nelze podceňovat a je skutečností, že pozorovatelská mise OBSE by mohla opravdu uvést věci na pravou míru.

(prvnizpravy.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru