Napište Santa Clausovi

Legenda má z části základ v legendárním vyprávění vztahujícím se k osobě svatého Mikuláše. Velmi podobný příběh je v řeckém a byzantském folkloru spojován s Basilem Velikým. Svátek svatého Basila 1. ledna je časem vyměňování dárků v Řecku. Původně byl zobrazován v biskupském rouchu. Dnešní Santa Claus je většinou zobrazován jako oblý, veselý, bělovousý muž nosící červený klobouk s bílým lemem. Bíle lemované kalhoty s černým koženým páskem a boty. V Česku a na Slovensku i v Německu práci vykonává Ježíšek. V dalších zemích má podobnou roli např. Děda Mráz (Rusko), Joulupukki (Fins ko) nebo Père Noël (francouzsky “otec Vánoce”), Jultomten (Švédsko), Julenissen (Norsko). Santa Claus je dominantní hlavně v USA a v Kanadě, ale postupně se dostává i do Evropy. Tradiční postavou českých Vánoc je kromě Ježíška i Svatý Mikuláš, který má na rozdíl od Santa Klause atributy biskupa. Jestliže byli v období nesvobody vytlačováni Ježíšek a Mikuláš Dědou Mrázem, v dnešní době jsou vytlačováni Santou Clausem. Proti tomu existují skupiny lidí, které toto odmítají. Naopak jiné skupiny lidí Santa Clause příjímají. Název Santa Claus vznikl chybou ve výslovnosti nizozemského, (holandského), slova Sinterklaas, které je zkratkou slova Sint Nicolaas(svatý Mikuláš).
Nejrozšířenější moderní vzezření Santa Clause jako tlustšího muže s vousy v červeno-bílém oblečení se někdy mylně označuje jako výtvor reklamní kampaně na Coca-Colu ve 30. letech 20. století. Avšak již před rokem 1931, kdy Coca-Cola začala používat Santa Clause v reklamě, byl tento vzhled považován za standardní a zpopularizovala ho zřejmě již reklamní kampaň na nápoje společnosti White Rock, která jej takto začala znázorňovat od roku 1915.
Nejen celá Skandinávie, Islanďané a samozřejmě i Američané, ale i zbytek světa se dohaduje, komu vlastně Santa Claus patří. Tento spor asi nikdy neutichne. Ať už ale vousatý chlapík v červeném kabátě pochází odkudkoli, rok od roku se mu na paty lepí stále víc komerce. S romantikou už to nemá moc společného. Ale na to si třeba zajet  do Laponsku. Tak totiž Santa Claus bydlí.
Rovaniemi je šedesátitisícové město poblíž polárního kruhu, vstupní brána do finského Laponska. Dnes tuto oblast vyhledávají turisté z celého světa, hlavně v zimě. Santa Claus Village, která leží 8 km severně od Rovaniemi, je ideální destinací pro každého, kdo kult Santa Clause vyznává. Cesta k němu navíc není vůbec náročná – letecky to zvládnete za půl dne, jen s jedním přestupem v Helsinkách.
Na audienci u samotného Santa Clause, finského Joulupukki, se čeká ve frontě i několik hodin. Zde ale funguje nový systém návštěv, který má jednak zajistit snadnější evidenci turistů (odkud kdo přijel) a zároveň zkrátit čekání na Santu. Když je tedy třeba, obvykle kolem Vánoc, zprovozní se druhý vstup do budovy, takže Santové pak úřadují hned dva najednou. Vy to ale ani nepostřehnete, elfové vás přivedou temnou chodbou plnou pohádkových postaviček až do Santovy ”kanceláře”, starobylé světničky. Santa, oblečený ve svém vánočním kostýmu, se dá se svými malými i velkými obdivovateli hned do řeči, zeptá se, odkud přijeli, jestli byli letos hodní a samozřejmě slíbí, že si ke každému z nich na Štědrý den najde cestu, pochopitelně i s dárečky. Z pohádkové atmosféry vás pak ale rychle vyvede účet, který vám vystaví usměvaví elfové. Když si totiž objednáte z vašeho setkání se Santou velkou fotku, zaplatíte 20 euro. Pět malých fotek vás bude stát 30 euro. Byznys je holt byznys.

Existuje hned několik názorů na to, jak vznikla současná podoba Santa Clausa. Jedna verze připisuje autorství společnosti Coca-Cola. Ta totiž začala Santu, jako obtloustlého chlapíka v červeno-bílém oblečku, používat ve svých vánočních kampaních ve 30. letech. Jiní ale tvrdí, že přesně takového Santu znali lidé už mnohem dřív.
Ať je to jak chce, přinášíme vám adresu, na kterou své psaní, když chcete, pošlete:
BOX: Adresa Santa Clause

Finsky: Joulupukki, 369 30 Napapiiri, Suomi
Anglicky: Santa Claus, 369 30 Arctic Circle, Finland

 

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Pixabay)

 

Přejít nahoru