Mrtvé je možné oživit i několik hodin po smrti

Americký lékař Sam Parnia tvrdí, že člověka je možné oživit dokonce i několik hodin poté, co zemřel. „Jsou případy, kdy se pacienty podařilo resuscitovat po třech, čtyřech i pěti hodinách poté, co byli prohlášeni za mrtvé,“ tvrdí Parnia, který je šéflékařem reanimačního centra na University Stony Brook v New Yorku.

Lékaři se dlouho domnívali, že pokud srdeční zástava trvá déle než 20 minut, dochází k nevratnému poškození mozku. Ale tomu se dá podle dr. Parnii zamezit odbornou reanimací a pečlivou postresuscitační péčí. A pochopitelně i za přispění moderních přístrojů.

Vysvětlil, že je důležité provádět srdeční masáž se správnou frekvencí a silou, aby nedošlo k hyperventilaci pacienta. Mozek neumírá bezprostředně poté, co se mu přeruší stálý přísun kyslíku z krevního oběhu, ale upadá do určité formy spánkového režimu, aby předešel vlastní formě rozpadu.

Proces „probuzení“ spícího mozku je ale rizikový, protože kyslík může být v tomto stádiu potenciálně toxický. Dá se to srovnat s vlnou tsunami po zemětřesení. V tomto stádiu je vhodné srazit pacientovi teplotu z 37 na 32 stupňů Celsia, což zabrání rozpadu mozkových buněk.

MOZEK NEUMÍRÁ BEZPROSTŘEDNĚ POTÉ, CO SE MU PŘERUŠÍ STÁLÝ PŘÍSUN KYSLÍKU Z KREVNÍHO OBĚHU, ALE UPADÁ DO URČITÉ FORMY SPÁNKOVÉHO REŽIMU, ABY PŘEDEŠEL VLASTNÍ FORMĚ ROZPADU.

Klinickou smrt přežije podle statistik přibližně 10 % pacientů. Britská lékařka Caroline Watt ale tvrdí, že polovina všech lidí, kteří mluví o zážitku blízkém smrti, se ve skutečnosti blízko smrti neocitla. Zažili pouze traumatizující zkušenost a spojili si ji s možností posmrtného života.

„Lidé na celém světě popisují zhruba totéž, ale to, o čem mluví, souvisí s jejich vírou nebo přesvědčením,“ dodává Parnia. „Nejčastěji vídají jasné světlo. Dále popisují zážitky mimo vlastní tělo, kdy se vznášejí nad operačním stolem. Mluví také o různých bytostech, třeba o andělech. Vídají tunel nebo slýchají hlas, který jim říká, že jejich čas ještě nenastal. Některým se promítne před očima celý předchozí život.“ Podle lékaře tento jev způsobuje neurologická aktivita mozku, který se ukládá ke „spánkovému režimu“.

(procproto.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru