Expert: Obvinění USA proti Huawei zní jako údajní ruští hackeři v amerických volbách

Premiérovo prohlášení následovalo po varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost před výrobky čínské firmy Huawei a ve stejnou dobu, co se proti čínské značce odehrávala činnost v USA a Velké Británii.

Po setkání premiéra Babiše s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem ke vzniklé situaci se vyjádřila na facebooku i čínská ambasáda, která prohlášení premiéra označila za „unáhlené rozhodnutí”. Prudká reakce čínské ambasády naznačuje i závažnost vzniklé situace a jistou hrozbu dvoustranným vztahům. 27. prosince Babiš řekl, že jeho slova byla špatně vyložena a varování o nebezpečí Huawei česká vláda vnímá zcela „seriózně a zodpovědně”.

Sputnik vzal rozhovor se dvěma ruskými experty v oblasti kybernetické bezpečnosti, kteří vyjádřili svůj pohled na nátlak americké vlády na čínského výrobce Huawei a kteří vysvětlili, zda by na bezpečnost svých telefonních zařízení měli dbát obyčejní lidé.

Nekalý konkurenční boj USA proti Číně?

Jevgenij Lifšic, který je členem bezpečnostní agentury Rady odborníků Státního výboru pro informační politiku, informační technologie a komunikace, se drží názoru, že trvající útoky vlády USA proti čínské společnosti se řadí do klasického konkurenčního boje za přerozdělování světového telekomunikačního trhu.

„Hlavní souboj se odehrává v telekomunikačních zařízeních následující generace, která zajišťuje přenos dat přes síť, zejména komutátory, směrovače a routery. Modernizace sítě LTE do 5G bude vyžadovat výměnu zařízení a přesně kvůli tomu se odehrává konkurenční válka mezi korporacemi USA a Huawei Čínou, ” řekl ve svém komentáři Lifšic.

Jevgenij Lifšic také prohlásil, že obviněním amerického kongresu nerozumí a podle něho se Huawei ničím neliší od jiných velkých výrobců zařízení, jakým je například americká korporace Cisco. Poznamenal také, že obě společností jsou lídři ve výrobě zařízení pro sítě 5G.

„Kongres USA zřejmě posuzuje podle sebe, když obvinuje Huawei v hrozbě špionáže pro čínskou vládu. Je potřeba najít konkrétní důkazy a doložit podstatnou bázi faktů pro tato obvinění. Slyšíme podobná tvrzení už nějakou dobu. Prozatím to lze zařadit do stejné řády, jako obvinění ruských hackerů v ovlivňování prezidentských voleb v USA,” tvrdí expert na kybernetickou bezpečnost.

Jsou zařízeni HUAWEI nebezpečné pro obyčejné lidi?

Tuto otázku Sputnik položil ruskému hackerovi Alexandru Varskému. Pokud se jedná konkrétně o čínskou značku, Varskij řekl, že bezpečnostní hrozba je na místě i v případě telefonu od Huawei i v případě zařízení od Apple.

„Pokud hovoříme o Apple, bude se jednat o hrozbu rozvědky jedné země nebo spojení rozvědky několika zemí, včetně Izraele, Anglie a USA. V případě s Huawei se může jednat spíše o soukromou iniciativu.”

Odborník na kybernetickou bezpečnost upozornil, že větším nebezpečím se stávají soukromé pátrací skupiny než státy.

„Jelikož žijeme v období, kdy soukromé osoby mohou organizovat celé pátrací skupiny s vlastními službami a rozvědkou, nejčastěji se v tomto případě jedná o krádež peněz nebo informací. Těžko říct, co z toho je nebezpečnější. Soukromé pátrací operační vyhledávací skupiny jsou novým jevem a nevíme, co od nich můžeme očekávat,” uvedl Varskij.

Jevgenij Lifšic prohlásil, že obavy za soukromou bezpečnost jsou také přirozené a mají svou podstatu.

„Svět zná příklady, kdy výrobky pro konečné spotřebitele byly použity pro účely špionáže. Výrobky k tomu mají technické možnosti a proto jsou veškerá technická zařízení, která se dováží zejména do Ruska, certifikována a testována pro ověření tak zvaných nezdokumentovaných vlastností, kdy do softwarových nebo hardwarových částí zařízení je zabudováno něco, co umožnuje dálkové zachycení telefonických hovorů,” řekl expert.

Investice do zvýšení kybernetické bezpečnosti

Huawei udělala odvetný krok na obvinění USA a informovala, že investuje 2 miliard dolarů do kybernetické bezpečnosti. Sputnik ověřil, zdali se jedná o logický a vhodný krok ke vzniklé situaci. Jevgenij Lifšic uvedl, že podle něho se investice do bezpečnosti nedá považovat za odvetný krok:

„Program kybernetické bezpečnosti bych nepovažoval za odvetný krok. Je to zcela na místě a současné dění tento proces pouze urychlilo.”

Podle Varského je těžké posuzovat tuto situaci, ale samotný krok je zcela správný, ale nejde tímto měřit výslednou úspěšnost úsilí.

„K tomu je potřeba zhodnotit rizika a dokázat, že je nezbytně nutné se tím zabývat. Huawei nemůžeme porovnávat se státem. Proto je tato investice zcela na místě. Přitom rozpočet nehraje roli v tomto případě a neznamená, že bude úspěšnější v kybernetické bezpečnosti. Podstatou je samotný krok, který upozorňuje na tuto nezbytnou potřebu,” řekl Varskij.

Nicméně podle něho je mnohem závažnější problém výměny soukromých údajů lidí mezi velkými společnostmi.

„Ne všichni rozumí tomu, že žijeme v informačním prostoru. Všichni mluví o big datech, ale je to velmi všeobecné. Pojďme si promluvit o tom, jak velké společnosti si vyměňuji data, přitom o tom veřejnost neví. Děje se to na úrovni transakcí a výměn,” varoval ruský expert.

Na závěr Alexander Varskij dodal, že „moderní svět nám poskytl tuny, gigabajty terabajty a hexabajty informací, které se jako vroucí kaše vylívají na společnost. Teď to používají všechni, kdo mají rozum a říkají tomu big data.”

Názor autora se nemusí shodovat s názorem redakce.

(cz.sputniknews.com, foto: New Telco)

Přejít nahoru