Čína otestovala novou raketu pro ponorky. Může nést jadernou hlavici +VIDEO

Magazín National Interest informoval o zkoušce nové čínské rakety určené pro flotilu ponorek. Podle dostupných informací byl první letový test uskutečněn v listopadu v oblasti Žlutého moře. Nejmenovaný vojenský zdroj to sdělil čínskému deníku South China Morning Post.

Nová střela je nazvaná JL-3 a má nahradit starší model JL-2, kterým jsou zatím čínské ponorky vybaveny. „(Dostřel rakety) je zhruba 9000 kilometrů, což je méně než u amerických střel Trident II i ruských systémů Bulava (12 000 km),“ informoval South China Morning Post. JL-3 může být vybavena několika jadernými hlavicemi.

 

Podle odhadů Pentagonu disponuje Peking čtyřmi ponorkami třídy Jin, které jsou vybaveny vždy dvanácti raketami JL-2. Ty mají menší dostřel než nová verze. V průběhu příští dekády by pak Čína měla do své výzbroje zařadit nové ponorky typu 096, které budou vybaveny systémy JL-3. Současný jaderný arzenál Pekingu obsahuje podle dostupných údajů asi 300 jaderných hlavic.

 

Čína se však podle National Interest chce vyhnout závodům ve zbrojení. Čínští experti tvrdí, že mají nové střely sloužit pouze jako odstrašující prostředek. „Peking vyvíjí pouze malé množství ponorek a raket, kterými budou vybaveny. Hlavním zájmem Číny je zajistit, aby měla lidová armáda efektivní a silné možnosti, jak odpovědět na jaderný útok,“ řekl jeden z odborníků.

Čínské mezikontinentální balistické rakety, které jsou odpalovány z pevniny, již dnes bezpečně dostřelí na celé území USA. Spojené státy i Rusko však disponují zhruba 7 000 jaderných zbraní. Nepoměr je tak stále extrémní. Přesto by čínský jaderný arzenál dokázal napáchat ohromné škody.

 

 

(eurozpravy.cz, foto: Youtube)

Přejít nahoru