Zásadami hájila Merkelová sankce proti Rusku, to se ptá: Jaké zásady?

Podle ní Berlín podporuje sankce, protože odsuzuje jednání Moskvy.

„Omezující opatření samy o sobě nejsou cílem jako takové. Ovšem hovoříme o zásadách. S pomocí sankcí můžeme něco vysvětlit,” citovala Merkelovou Interfax-Ukrajina.

Poznamenala, že opatření byla zavedena, „protože je zřejmé, že kolem Ruska existuje řada států, které se nemohou rozvíjet tak, jak chtějí.”

Kancléřka poznamenala, že Evropa „před tím nemůže zavírat oči”.

Reakce z Ruska na „vysvětlující“ slova německé kancléřky následovala.

„Zásady? V Evropě ?! Jaké?!!!!!!!“ reagovala  mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová na Facebooku.

„Dovolte mi připomenout, že to byla německá kancléřka Angela Merkelová, kterou americké tajné služby nemilosrdně odposlouchávaly. A to, jak řekl včera švýcarský ministr zahraničí, je příklad „nezákonné zpravodajské činnosti”, kterou Evropa nemůže tolerovat. Tak co? Co udělala kancléřka „zásadního”, jaké sankce byly proti Washingtonu učiněny, aby „něco“ vysvětlily  Spojeným státům? Kolik amerických diplomatů bylo vyhostěno?“ poznamenala.

„A Naděžda Savčenková, která byla podstatou „principiální pozice” Berlína. Každým dnem v Německu mluvili jen o tom, jak „zemírá v ruských mučících sklepeních”. A teď? V zástěnách mučísny kyjevského režimu trpí Naděždada Savčenková a nikde nic. Papatuje si někdo v Berlíně ono #FreeSavchenko?“ uvedla rozhořčeně.

Diplomatka uzavřela, že seznam „principů” může pokračovat neomezeně.

„Je jasné, že když se sankce používají jako nástroje tlaku na jakoukoli zemi, ať už je to proti Ruské federaci, Koreji nebo Íránu, vždy existují důvody pro zavedení těchto omezujících opatření. Nejčastěji nikdo otevřeně nepotvrzuje snahu vyvíjet politický tlak nebo způsobit ekonomické škody, eliminovat nebo oslabit své konkurenty na světových trzích,” upozornil místopředseda ruská státní Dumy Dmitrij Novikov na výklad „ušlechtilých principů“ sankcí Západu.

Novikov rovněž poznamenal, že „sankce stále působí jako nástroj tlaku”.

„Vždy se na něj vztahuje ochrana lidských práv, nezávislost třetích států nebo nějaká jiná zpráva. Ale podstata se nemění. A když hovoříme o Rusku, mluvíme o politickém a ekonomickém tlaku,“ uzavřel poslanec.

(prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru