Byly odhaleny detaily operace americké armády týkající se osvobození vůdců IS

Podle Tashnim News Agency se měla dne 13. ledna v provincii Bádghís uskutečnit tajná vojenská operace amerických sil. V důsledku toho bylo propuštěno celkem 40 vůdců IS(**). Tyto informace potvrdil zástupce šéfa daného regionu.

Zdroje prozradily, že útok pomohl uspořádat občan Uzbekistánu, který se jmenoval Aminulla. Ten vedl teroristy IS** v severní části Afghánistánu a dokázal utéct z vězení Tálibánu (*).

Uvádí se, že Aminulla byl od prvních dnů příjezdu do země v těsném kontaktu s americkou armádou. Údajně byl americkým informátorem mezi tálibánci. Po svém útěku se sám spojil s americkou armádou a prozradil jim, kde se nachází věznice, kterou se vojáci již v minulosti snažili pomocí dronů najít.

Během útoku byla oblast v blízkosti budovy nejprve bombardována ze vzduchu, poté však byly do bojové zóny poslány vrtulníky s americkými výsadkáři. Ti zabili všechny stráže a vzali s sebou vůdce IS.

Americký ministr zahraničních věcí Mike Pompeo dnes prohlásil, že USA skutečně chtějí dosáhnout míru v Afghánistánu a stáhnout svá vojska z této země.

Ruská média s odkazem na jednoho nejmenovaného představitele radikálního hnutí Tálibán včera informovala o tom, že zástupci Tálibánu a Spojených států dosáhli předběžné dohody o ukončení sedmnáctileté války v Afghánistánu. Jeden z bodů této dohody předpokládá stažení zahraničních vojsk z území daného státu.
Útok amerických sil na věznici Tálibánu v Afghánistánu potvrdilo i ruské ministerstvo zahraničí, a to dne 16. ledna. Ve zprávě ministerstva zahraničí bylo uvedeno, že zvláštní služby USA připravují dezinfromace o spolupráci Moskvy s teroristy IS.

* Tálibán — organizace, kterou Nejvyšší soud RF uznal dne 14. února 2003 za teroristickou

** IS — organizace, kterou Nejvyšší soud RF uznal dne 29. prosince 2014 za teroristickou

(zdroj: cz.sputniknews.com, Andya Hill, foto: Pixabay)

Přejít nahoru