GT informovala o testu čínské verze „matky všech bomb”!

Je třeba poznamenat, že letecká bomba ve své mocnosti a ničivé síle ustupuje pouze jaderné, a proto dostala odpovídající přezdívku.

V novinách se uvádí, že společnost NORINCO již testovala schopnost bomby, kterou vyrobili, která byla vypuštěna z bombardéru H-6K a vedla k obrovskému výbuchu.Místo testování není uvedeno.
Bomba váží několik tun a vzhledem k její velikosti může bombardér nosit pouze jeden kus. Podle analytiků může dosáhnout délky až šesti metrů. Experti také poznamenali, že je s největší pravděpodobností menší než americká a to bylo zkonstruována speciálně tak, aby ji by mohl nést bombardér H-6K.

Čínský bombardér H-6K
Exploze čínské matky všech bomb

Někteří odborníci také předpokládají, že by to mohla být termobarická, ale společnost to nepotvrdila.

V roce 2017 americké letectvo představilo videozáznam ze zkoušek nejvýkonnější nejaderné bomby GBU-43 / B z roku 2003. Je také známá jako „matka všech bomb“. Záznam byl zveřejněn poté, co letectvo USA shodilo GBU-43 / B na pozici teroristické skupiny „Islámský stát“ v Afghánistánu.

 

Následně ale média připomněla ruskou nejadernou bombu AVBPM, kterou nazvali s jistou ironií “otcem všech bomb”. Ta měla být dokonce čtyřikrát silnější, než americká verze se schopností zničit 120 městských bloků.

(prvnizpravy.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru