Times: Trump chce posílit obranu USA pomocí „hvězdných válek II”!

Podle Donalda Trumpa bude nová strategie, jejíž klíčový prvek budou vesmírné zbraně, současně ochránit zemi a dovolit jí napadnout své protivníky, napsaly The Times.

„Objednáváme nejpřesnější zbraň na světě, můžete si být jisti. Máme jednoduchý cíl: sledovat a zničit jakoukoli raketu vystřeleno na Spojené státy, kdykoli a odkudkoli. Nejlepší způsob, jak ochránit Ameriku, je udržet ji silnou,” řekl Trump.

Dodal: „V minulosti neměly Spojené státy komplexní strategii protiraketové obrany, která by nebyla omezena na balistické střely. USA nyní upraví svůj koncept tak, aby se chránily před jakýmkoli útokem střel včetně křídlatých a hyperzvukových raket. A mimochodem jsme velmi pokročili v hypersonických technologiích.”

Trump a viceprezident Mike Pence zdůraznili, že vesmírné zbraně jsou dalším krokem v obraně země. Oznámili, že Vesmírné síly se v příštím roce stanou novou službou amerických ozbrojených sil.

Podle Trumpa, zlepšená strategie pro zachycení nepřátelských raket zahrnuje vesmírnou protiraketovou vrstvu. Stane se „velmi velkou částí americké obrany a samozřejmě i útoku”. V rámci nové strategie jsou mimo jiné plánovány šestiměsíční testy, které mají zkontrolovat, zda je možné instalovat protirakety na družicích.

Během svého projevu v Pentagonu Trump také oznámil nasazení 20 nových zařízení na Aljašce k detekci a zničení útočných raket a k „ochraně všech amerických měst”. Další návrhy zahrnují testování bezpilotních letounů schopných sestřelit balistické střely a umožnění podobných schopností „neviditelných“ stíhaček F-35.

Poté, co Írán nedokázal vypustit družici, která je podle Washingtonu součástí programu na vytvoření mezikontinentálních střel, má nová americká strategie zachovat americké vedoucí postavení v oblasti raketové techniky.

Oznámení Trumpa v Pentagonu zaznělo uprostřed varování amerických odborníků, že Čína rychle rozvíjí své vojenské schopnosti. Patří sem vývoj hypersonických raket, které letí rychlostí, která je několikrát vyšší než rychlost zvuku, a jsou schopny překonat stávající systém protiraketové obrany USA.

Dříve prezident Putin také ukázal strategickou zbraň (jedná se o systém „Avangard“ – pozn.red.), kterou, jak řekl, je nemožné zachytit. Zahrnuje bojovou jednotku s nadzvukovým letem rychlostí 20krát vyšší než je rychlost zvuku a vysokou vysokou manévrovatelnost.

Vojenští analytici tvrdí, že nejambicióznější plány Trumpa, jmenovitě výzkum využití raket nebo laserů ve vesmíru, přesahují dlouhodobou strategii Pentagonu, která se opírá o jaderný arzenál, aby „odradil ruský nebo čínský útok”.

Podle publikace Trumpův návrh připomíná Strategickou obrannou iniciativu (SDI) navrženou Reaganem v roce 1983. Kritici nazvali to „hvězdné války” a označili návrh za použité laserů a vesmírných rakety proti jaderným zbraní za „nerealistické”. Po zhroucení SSSR byla tato myšlenka „odsunuta“ a Bill Clinton ji odmítl v roce 1994.

Zajímavé je, že v nové strategii se Severní Korea označuje „mimořádnou hrozbou”. Přestože po jednání s Kim Čong-unem o jaderném odzbrojení americký prezident ujistil, že země již není nebezpečná, upozornily The Times.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru