USA: Nemáme čím reagovat na hyperzvukové zbraně Číny a Ruska!

Ve svém článku pro The Hill vyzývá Washington, aby odpověděl na tento problém a neomezil se na polovičatá opatření, s nutností vytvořit nový spolehlivý systém protiraketové obrany.

Mitchellův Institut plně a přesvědčivě vysvětlil, proč se musí USA aktivně zapojit do vývoje hyperzvukových zbraní (HGV – „hypersonic glide vehicle“). To jest systémy, jejichž rychlost pohybu je pětkrát až šestkrát vyšší než rychlost zvuku, napsal generálním v důchodu a bývalý náčelník štábu severoamerického velitelství pro leteckou obranu (NORAD) Howard Thompson.

Podle něj autoři zprávy dospěli k závěru, že hypersonické prostředky umožní ozbrojeným silám USA dosáhnout cíle s nebývalou rychlostí. Díky tomuto efektu „čtvrtého rozměru” se zkrátí rozhodovací období protivníka a stávající systémy protivzdušné obrany se stanou naprosto zbytečnými.

„Existuje jiný závěr, který nemusí být pro americké politické vedení tak zřejmý: hyperzvukové zbraně mohou našim konkurentům poskytnout přesně stejné výhody. Kromě toho, vzhledem k pokroku v rozvoji v Rusku a Číně, již tyto výhody mají,” uvedl Thompson.

Argumentuje, že Washington je v této oblasti daleko pozadu za Moskvou a Pekingem. Ruská hyperzvuková střela „Avangard“, která pravděpodobně dosáhne rychlosti 27 Machů, prošla v prosinci úspěšnou zkouškou. Podle úřadů je komplex ve výrobě a může brzy vstoupit do výzbroje.

Číňané jsou ještě energičtější při „snaze o hyperzvukové zbraně”. Podle Pentagonu Říše středu v uplynulém roce provedla více testů v této oblasti, než Spojené státy za posledních deset let a dosáhla počáteční provozní připravenosti svých systémů, napsal autor.

„Na druhou stranu Spojené státy v současné době nemají takové schopnosti. Drsná skutečnost spočívá v tom, že naše současné protiraketové systémy, stejně jako naše taktické myšlení, prostě nejsou schopné se postavit této hrozbě,” zdůraznil Thompson.

Podle jeho názoru mnozí v Kongresu nechápou, že HGV jsou vytvořeny speciálně pro využití nedostatků stávající struktury americké protiraketové obrany. Mnoho družicových senzorů, radarů na moří a pozemních radarů a prostředků na zachycení je navrženo tak, aby vyvažovaly pouze jednu hrozbu – mezikontinentální balistickou raketu „odpálenou Severní Koreou nebo případně Iránem”.

Zatímco trajektorie balistické střely je předvídatelná, pohyb HGV, vzhledem k její větší manévrovatelnosti, je nemožné předvídat. Výsledkem je, že systémy protivzdušné obrany jako Patriot a protiraketový systém THAAD se stávají neúčinnými, vysvětlil generál.

Potenciálními cíli hypersonických střel mohou být nejen objekty v Americe, ale i jejich úderné letadlové síly na otevřeném moři. Pozemní vojenská zařízení, která se nacházejí v různých částech světa, včetně letecké základny Okinawa, jsou rovněž ohroženy.

Boj proti této hrozbě bude vyžadovat změnu rozsáhlé obranné architektury.Víceúrovňová struktura boje proti GZLA může být tvořena konvenčními kinetickými střelami, zbraněmi řízené energie a dalšími podobnými systémy. Nejoptimálnější možnost je kombinace těchto prostředků, věří Thompson.

Podle jeho názoru to všechno bude vyžadovat vytvoření od začátku extrémně silné „rodiny systémů”, které je třeba vynalézt, navrhnout, vyvinout a použít jako součást integrovaného přístupu. Vzhledem k závažnosti hrozby nelze připustit žádnou chybu.

A co je nejdůležitější, Kongres by měl podpořit financování této iniciativy a odolat pokušení přizpůsobit stávající finanční prostředky na hypersonickou obranu. Je třeba se vyhnout drahým a krátkozrakým „rychlým řešením”, uvedl.

„Čína a Rusko nás přesvědčily, že spoléhání se na prozatímní opatření a vytvoření protiraketové obrany způsobem, jakým jsme jednali obvykle – postupně a nebo nesystémově – je nepřijatelné,” uzavřel Howard Thompson.

(prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru