Vojenské námořnictvo USA otestovalo hypersonické dělostřelecké granáty, oznámila média

Podle informací portálu testy provádělo americké vojenské námořnictvo a Správa strategických možností Pentagonu v rámci mezinárodních vojensko-námořních cvičení RIMPAC v létě roku 2018. Byly součástí výzkumů, které měly dokázat, že vojenské námořnictvo může změnit více než čtyřicet let starý palubní kanón na účinnou a levnou zbraň proti raketám s plochou dráhou letu a větším bezpilotním letounům.

Portál podotýká, že americké vojenské námořnictvo nyní využívá kombinaci raket pro boj proti raketám s plochou dráhou letu. Jak sdělil portálu pracovník Střediska pro strategickou a rozpočtovou analýzu Brian Clark, tato kombinace raket je sice efektivní, ale drahá.

„Když máte na mysli hrozby, na něž můžeme narazit na Blízkém východě — levnější rakety s plochou dráhou letu nebo větší bezpilotní letouny — máte nyní způsob, jak je sestřelit, který si nevyžaduje dvoumilionové rakety ESSM ani protiletadlový komplex RAM za jeden milion dolarů, protože i ty nejdražší hypersonické granáty budou stát 75 až 100 tisíc dolarů,” uvádí portál Clarkova slova.

Zkoumá se také možnost použití hypersonických granátů s pozemními děly pro americkou armádu a námořní pěchotu a také na torpédoborcích typu Zumwalt, píše USNI News.

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru