Juncker

Takže takoví šílenci jako Juncker řídí Evropskou unii…

Stalo se symbolem jednoty, svrchovanosti a stability,“ prohlásil na Nový rok šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. To už si z nás fakt dělá srandu. Jeho prohlášení ukazuje, že eurobyrokrati žijí naprosto mimo realitu a nadále v rozporu se skutečností staví své vzdušné zámky.

Řecko, které je v eurozóně, má fakticky nesplatitelné dluhy (jeho dluh je přes 170 procent HDP). V dobách, kdy mělo svou vlastní měnu, mohlo své problémy řešit devalvací. Podobně to vždy řešila i Itálie, jejíž dluh je nyní přes 130 procent HDP. Portugalsko má též dluh přes 130 procent HDP. Španělsko a Francie mají kolem 100 procent HDP. Francie je navíc v rozvratu. Dokonce i Německo, které bývá dáváno na vzor, má veřejný dluh kolem 65 procent.

Poměř hrubého veřejného dluhu na HDP je jedním z Maastrichtských kritérií (známých též jako konvergenční kritéria), které tvrdí, že podíl veřejného dluhu na HDP nesmí překročit 60 procent. Ze zemí EU ve třetím kvartálu 2017 tuto podmínku nesplňovalo hned 15 zemí.

Navíc tvůrce měny a ekonom Otmar Issing ve svém překvapivém a varování řekl, že euro je tikající časovaná bomba, která brzy vyletí do povětří a zničí celý projekt EU. Euro dle něho nepřežije další globální finanční krizi. Ještěže nemáme euro, jinak bychom vyletěli do povětří i my.

Takže takoví šílenci jako Juncker řídí Evropskou unii… Dejte nám prosím v květnových volbách do Evropského parlamentu svůj hlas a společně vyženeme tyto darmožrouty, kteří vymýšlí nesmysly, které nám všem škodí, a dostávají za to nehorázné královské platy.

(zdroj: euportal, foto: archiv)

Přejít nahoru