Poltergeist z Enfieldu vystrašil i filmový štáb

V srpnu 1977 se v domě svobodné matky čtyř dětí Peggy Hodgsonzačal samovolně pohybovat nábytek a ozývaly se záhadné zvuky, jejichž původ se nedařilo určit. Vyděšená žena přivolala na pomoc policisty a ti byli také svědky nevysvětlitelných úkazů. Jeden z nich popsal například židli, která se sama sunula po podlaze, aniž by s ní kdokoli hýbal. Události byly v následujících 12 měsících stále dramatičtější – v místnostech se pohyboval nejen nábytek, ale létaly v nich také předměty a nakonec došlo i k opakované samovolné levitaci 11leté Janet Hodgson.

Fenoménu se věnoval mimo jiné Maurice Grosse ze Společnosti pro výzkum paranormálních jevů a pořídil velké množství záznamů. Díky němu jde o jeden z nejlépe zdokumentovaných případů poltergeista. O záhadné události bylo napsáno několik knih a bylo o ní natočeno i množství dokumentů.

Televizní stanice Sky Living nyní natočila hraný seriál The Enfield Haunting podle předlohy Guye Lyona Mayfaira a herci, kteří na něm pracovali, přiznali, že na place zažili také několik hrůzostrašných historek. Oscarový herec Timothy Spall, který hraje Maurice Grosseho, strávil velké množství času poslechem originálních záznamů, na kterých Janet Hodgson mluví podivným démonickým hlasem.  Řekl, že tato zkušenost jím hodně otřásla. „Vyděsilo mě to k smrti,“ uvedl doslova.

Enfieldský duch ale zřejmě z publicity řádnou radost neměl a během natáčení pěkně potrápil celý tým, zejména kameramana. „Pokaždé, když přišel na plac, kamera se rozbila,“uvedl producent Jamie Campbell. „Jeho to štvalo, ale nás ostatní to děsilo.“

(zdroj: procproto.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru