Příprava na válku? Čínská armáda překvapila celý svět

Peking se dlouho potýkal s nerealistickým tréninkem, který není vhodný pro boj – nyní se to ale mění, píše server National Interest. Námořnictvo čínské lidové osvobozenecké armády nemá žádné nedávné bojové zkušenosti a rozhodně nemůže v globálním měřítku konkurovat americkému námořnictvu. Americké námořnictvo převyšuje a překonává čínské lodě v prakticky každé kategorii – nejen technologicky.

Američtí námořníci jsou podle amerického serveru lépe vyškoleni a mají mnohem větší praktické zkušenosti, což jim poskytuje výhodu v případě budoucího konfliktu.

Peking se ale rozhodně nevzdává a neustále se zlepšuje, trénuje své námořníky a provádí námořní cvičení. Dokonce vystavuje své vojáky většímu riziku než americké námořnictvo – a reformuje celou strukturu vedení.

„Jinými slovy, Čína tvrdě pracuje, aby se zlepšila v přípravě na válku. To je znepokojující pro Spojené státy, které již čelí  možnému  porážce nebo patové situaci v omezeném regionálním konfliktu  s Čínou,“ píše server.

O problematice nedávno psal v magazínu námořnictva i kapitán amerického námořnictva Dale Rielage. Jako šéf zpravodajců pacifické divize amerického námořnictva o čínské armádě ví opravdu hodně. V minulém desetiletí podle něj „došlo k významnému zlepšení v rozsahu a složitosti výcviku“ Klíčovým tématem jsou podle něj námořní bojové úkoly jako je zásah flotily proti zahraničnímu námořnictvu, které bude zasahovat proti zájmům Číny.

Peking má podle něj k dispozici nové vybavení. Válečné lodě a zbraně. Alr o, jak je bude nasazovat, pokud opravdu dojde k vypuknutí války, tak jasné není, varuje Rielage. „Jedna loď, natož flotila, je komplikovaný stroj obsazený stovkami nebo tisíci lidských bytostí … které jsou náchylné k předsudkům a chybám. Války jsou neodmyslitelně matoucí a nepředvídatelné – to je důvod, proč se vojáci spoléhají na časem otestované taktiky a procedury, aby věděli, co mají dělat ve skutečném boji,“ vysvětluje kapitán.

 

Vybudovat armádu podle něj trvá desítky let. A pokud jde o taktiku, Čína za USA stále zaostává. Čínští důstojníci podle něj sice často mají k dispozici moderní systémy velení a řízení – díky velkému rozpočtu na obranu z Pekingu – ale využívají starší a méně účinné metody, takže nejsou tolik efektivní. To si ale podle něj vedení armády už také uvědomuje. A díky tomu se začíná zlepšovat.

Podle Rielage Peking nyní častěji využívá válečné lodě jako “opoziční” síly v cvičeních. Nyní klade větší důraz na cvičení se skutečnými střelami a cvičení, při nichž vojenská jednotka nezná počty a schopnosti svých protivníků.

„Samozřejmě, že americké námořnictvo po celou dobu využívá podobné techniky, ale to je proto, že americké námořnictvo je  profesionální vojenská armáda připravená na válku. To, co Peking dělá, není revoluční, ale potřebné, pokud chce napadnout Ameriku na moři. Čína také klade mimořádný důraz na výcvik v elektromagnetickém boji – na rušení radarů, radiostanic a satelitních systémů … a obranu proti tomu,“ píše kapitán,

Čínské námořnictvo se v tomto směru při cvičeních nebojí riskovat. Vysoce postavené komunisté, kteří mají mimořádný vliv na vojenský výcvik, dokonce odměňují velitele za porušování pravidel, pokud takové chování vedlo k vítězství. „V některých případech je tito velitelé chválí za to, že porušili parametry cvičení, aby vyhráli,“ zdůrazňuje.

Klíčovým rozdílem však zatím podle serveru je, že americké námořnictvo má mnohem více zkušeností v oblasti výcviku a skutečné války. Je možné, že Čína bude klást větší prioritu na reálná cvičení a bude se pohybovat až na hraně – alespoň ve srovnání se Spojenými státy. „Je možné, že Peking vyřeší některé ze svých problémů a přizpůsobí se moderním systémům velení a řízení. Ale to nikdy nebudeme vědět, pokud nepřijde skutečná válka. A doufáme, že to se nikdy nestane a my to nezjistíme,“ dodává server.

(zdroj: eurozpravy.cz, Monika Černá, foto: Pixabay)

 

Přejít nahoru