Šest let od smrti legendy. Americký sniper Chris Kyle byl přezdíván Ďábel z Ramádí, právem

Chris Kyle se narodil 8. dubna 1974 v texaském městě Odessa a v roce 1999 vstoupil do armády, v níž absolvoval náročný výcvik a kde deset let sloužil jako odstřelovač.

Během této doby se zúčastnil čtyř misí v Iráku a vysloužil si přezdívku Szajtan ar-Ramadi, tedy Ďábel z Ramádí. Nutno dodat, že zcela po právu.

Kyle totiž patří k jedněm z nejlepších sniperů, jaké kdy americká armáda měla. Zastřelil 260 lidí, byť Pentagon oficiálně potvrdil “pouze” 160 zásahů. Jen během druhé bitvy o Fallúdži zabil 40 nepřátel, mnohem víc, než kolik se povede řadě aktivních mariňáků za celý život.

Mezi jeho největší úspěchy patří zastřelení nepřátelského odstřelovače na neuvěřitelnou vzdálenost 1920 metrů. Není proto divu, že Iráčané na něj během jeho působení v Ramádí vypsali odměnu.

 

Chris měl tuhý kořínek a byť byl několikrát zraněn, vždy se do Iráku vrátil. Šestkrát dokonce přežil výbuch miny. Služba se ale nakonec podepsala na jeho psychickém stavu.

Sniper byl oceněn medailí za statečnost, dvakrát mu byla udělena Stříbrná hvězda a pětkrát Bronzová hvězda. Vzpomínek na hrůzy z Iráku se ale nikdy vzdát nedokázal. Poté, co odešel z aktivní služby se jako veterán usadil v Texasu, kde vedl bezpečnostní firmu Craft International a trénoval odstřelovače.

Kyle o svém životě a především o pekle, které viděl v Iráku, napsal v roce 2012 knihu. Tu o dva roky později zfilmoval Clint Eastwood a snímek se stal kasovním trhákem, který kladně přijali i kritici. Sám Chris se ale jeho uvedené do kin nedožil.

2. února 2013 byl zastřelen na ranči Rough Creek v texaském Glen Rose. Jeho i dalšího bývalého vojáka, Chada Littlefielda, zastřelil voják Eddie Ray Routh, který trpěl posttraumatickou stresovou poruchou.

Routh stanul v roce 2015 před soudem, kde se ho obhajoba snažila vykreslit jako duševně nemocného člověka. Soud ale hanebnou vraždu nazval popravou a válečného veterána odsoudil na doživotí bez možnosti podmínečného propuštění.

Odsouzení Eddie Ray Routha na smrt:

(zdroj: eurozpravy.cz, Ivan Hájek, foto: Dailymail.uk)

 

Přejít nahoru