AT: Bouře v kanálu La Manche smetla čínské sny o vzdušné převaze!

Rakety nemohly být opraveny a byly zničeny. Takže dnes je Čína ponechána bez jediné zbraně, která by ji mohla pomoci získat nad USA převahu nad Tchaj-wanem a Japonskem, napsaly Asia Times.

Čína byla ponechána bez raket potřebných v její strategii na zvýšení tlaku na Tchaj-wan, uvedla zpráva Asia Times. Rakety jsou součástí ruských protiletadlových raketových systémů S-400, které Peking získal od Moskvy. Bohužel pro Říši středu se rakety nedodaly kvůli vyšší moci.

Jak noviny poznamenaly, rakety 40N6 dalekého dosahu mohou pomoci zablokovat vzdušný prostor Tchaj-wanu americkým vojenským letadlům, pro případ, že by ostrov požadoval americkou vojenskou podporu před „invazí” od pevniny. Podle ruských vývojářů, raketa tohoto konkrétního modelu, spolu se zlepšenými radarovými systémy, může dokonce odhalit americké neviditelné letadla, jako F-22 a F-35.

Podle ruské strany rakety v polovině ledna 2018 vezla nákladní loď „Nikifor Begičev“, kterou zasáhla bouře v oblasti Lamanšského průlivu. Loď byla poškozena a ztratila kurz, ale po několika dnech se jí ještě podařilo vrátit do přístavu Ust-Luga v Leningradské oblasti. Někteří kritici se však zajímají, proč byly rakety poslány do Číny po moři, a nikoli po železnici.

Spolu s „Begičevem” část S-400 také vezly další dvě lodě „Ocean Lord“ a „Ocean Power“, ta druhá se také vrátila do výchozího přístavu. Jediný „Ocean Lord“ dosáhl Číny, neboť opustila Rusko před ostatními. Nicméně, Ocean Power na druhý pokus také bezpečně dosáhl čínského pobřeží. Na palubě obou lodí však nebyly žádné rakety.

Ruská strana později vysvětlila, že rakety, které vezl „Begičev“, utrpěly v bouři příliš mnoho škod a nemohly být opraveny, takže musely být zničeny. Loď byla pojištěna a pojišťovna se podle společnosti Asia Times dohodla na kompenzaci ztrát.

S-400 je vybaven čtyřmi různými modely raket, ale pouze jeden z nich – 40N – je schopen zničit americký „stealth“. Pro Čínu je to velmi důležitá volba, protože se pak nemusí bát amerických leteckých sil v oblasti Tchaj-wanu a dokonce ani Japonska. Nicméně, jak zdůraznila publikace, je třeba mít na paměti, že S-400 se svými mocnými raketami nebyl nikdy testován proti „stealthům“.

Čína objednala 128 raket 40N6. Kolik z nich bylo na palubě „Nikifor Begičev“ není známo. Ale protože je to poměrně malá loď, sotva by vezla všechny zakoupené střely.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru