DS: Pentagon hodlá sestřelovat ruské rakety pomocí kosmických laserů

Pentagon plánuje v roce 2023 zkoušky laserové zbraně na neutrální částice, aby prozkoumal potenciál celé řady kosmických bojových prostředků, píše The Daily Star.

Američtí vojenští úředníci požádali o vyčlenění 304 milionů dolarů na výzkum kosmických laserů. Podobné prostředky potřebují USA, podle jejich slov, kvůli obraně před novými raketami Číny, Ruska, KLDR a Íránu.

V dokumentu americké Agentury pro protiraketovou obranu je uvedeno: „Tento budoucí systém umožní ještě jednu variantu likvidace a přidá ještě jednu obrannou vrstvu naší vlasti.“

Podle slov úředníků z Pentagonutechnický pokrok snížil požadavky vůči velikosti laserové zbraně se základnou v kosmu, a také snížil její cenu. „Pokročili jsme daleko v dnešní technologii, a máme dnes za to, že dokážeme cenu snížit natolik, abychom vypravili laser na oběžnou dráhu,“ poznamenal vysoce postavený úředník.

Pentagon chystá dva průzkumy v rámci tohoto ambiciózního plánu. První z nich, který přijde na 15 milionů dolarů, má zjistit, dokáže-li družice vyzbrojená lasery sestřelit nepřátelské rakety vypuštěné z odpalovací rampy. Druhý výzkum bude věnován zvláštnostem paprskové zbraně na neutrální částice, která dokáže způsobit poruchy pro rakety s pomocí proudů subatomárních částic.

Úředníci nicméně zdůrazňují, že tyto výzkumy neznamenají, že MO nakonec vyzbrojí armádu těmito technickými novinkami. „Nemohu říct, dostaneme-li je do kosmu, podaří-li se nám to z hlediska váhy, ale hodláme vyrobit prototyp a vyzkoušet ho,“ sdělil jeden z úředníků.

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: archiv)

Přejít nahoru