Retro: Po povrchu Pluta se pohybují podivné objekty

Snímky, které pořídila, přinesly velké překvapení. Po povrchu Pluta se pohybují jakési objekty. Ze všeho nejvíc připomínají obří šneky, kteří za sebou zanechávají stopu.

Když se na snímky podíváte pozorně, „šneci“ jsou svým pozemským kolegům mimořádně podobní. Objekty na světlém povrchu vrhají stín, vzadu jsou dobře viditelné jakési nožky a vpředu růžky. Zřetelná je i cestička, kterou za sebou zanechávají. Že by byl na Plutu objeven život? Bohužel nikoli.

Odborníci z NASA původně předpokládali, že jde o balvany pokryté špínou. Teď mají ale jasno – jde o ledovce tvořené z vodního ledu. Na Zemi plují v polárních mořích a na Plutu ve zmrzlém dusíku. Mají několikakilometrový průměr, ale jejich větší část je „utopena“ v mrazivé nádrži. Koneckonců, vodní led má menší hustotu než zmrzlý dusík. V NASA se domnívají, že se tyto ledovce odtrhly od místních hor.

Svědčí obří „šneci“ o tom, že na Plutu je život?

Planina Sputnik je obřím rezervoárem zmrzlého dusíku. A protože je Pluto geologicky aktivní, teplo z jeho útrob uvádí ledovce do pohybu. „Na Zemi se podobně chová vulkanická láva,“ upřesnil šéf geologického programu New Horizons William McKinnon z Washington University v St. Louis.

(zdroj: procproto.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru