L-tryptofan: Aminokyselina dobré nálady a spánku

L-tryptofan je životně nezbytná aminokyselina, která je důležitá pro každou buňku v těle. L-tryptofan si tělo neumí vyrobit samo. Do těla se tato aminokyselina dostane pomocí bílkovin, které se dále štěpí.

Tělo však nedokáže nárazově přijmout velké množství aminokyselin. Proto je potřeba aminokyseliny včetně L-tryptofanu přijímat ve stravě pravidelně. Výhodou je, že je obsažen v řadě potravin, avšak ne všechny mohou být jeho dostatečným a kvalitním zdrojem.

Nedostatek L-tryptofanu má vliv na náš spánek
Nedostatečný příjem či vstřebání L-tryptofanu může způsobit v těle nedostatek serotoninu nazývaného též jako hormon štěstí. L-tryptofan je totiž jediný stavební kámen, ze kterého se serotonin za přítomnosti vitamínu B6 v mozku vytváří.

L-tryptofan díky serotoninu úzce souvisí i s dalším neurohormonem, a to je melatonin. Melatonin totiž vzniká během noci chemickou přeměnou ze serotoninu. Při nedostatku serotoninu, vzniká i nedostatek melatoninu, který má pak přímou souvislost s kvalitou spánku a regeneračními procesy probíhajícími v noci.

Nedostatek L-tryptofanu a tedy nízká hladina serotoninu a melatoninu pak může způsobit:

vnitřní neklid, strach a stres
úzkosti, napětí, nervozitu, změny nálad a chování
poruchy usínání a spánku, plytký spánek
deprese, schizofrenii, maniodepresivní psychózu
v některých případech ovlivňuje vznik i průběh migrény
Vstřebání L-tryptofanu ze stravy souvisí s dostatečnou funkcí žaludku, která se s věkem snižuje. S věkem totiž dochází ke snížení aktivity trávicích šťáv, což způsobí, že se L-tryptofan nedostane do krve. Proto i s věkem a s případnými projevy nedostatku serotoninu je vhodné začít tuto aminokyselinu doplňovat.

Špatným vstřebáváním L-tryptofanu však mohou trpět i mladí lidé při onemocněních trávicího ústrojí či při pravidelné konzumaci alkoholu.

L-tryptofan má přirozené sedativní účinky
Dostatek L-tryptofanu pomáhá našemu tělu správně odpočívat. Jsme klidní a vyrovnaní. To může souviset i s přirozeným sedativním účinkem, který L-tryptofan má. Člověk si tak udržuje psychické uvolnění a nemá tendence sahat po řadě škodlivých a návykových látkách. Proto je označován jako přírodní antidepresivum a pomáhá zvládat i abstinenční příznaky při odvykacích kúrách.

S jeho dostatkem pak dokážeme lépe zvládat stres a tím i případné nutkání se přejídat nekvalitní stravou, když máme nedostatek energie. Tato aminokyselina navíc snižuje chuť na sacharidy a tím pomáhá se závislostí na cukru.L-tryptofan taky nepřímo ovlivňuje správnou srdeční činnost, kvalitu pokožky a spolupůsobí při tvorbě energie v buňkách. A to díky vitamínu B3, který si z L-tryptofanu umí tělo vyrobit.

Denně bychom měli přijmout 1-1,5 g L-tryptofanu. To se nám podaří, když budeme denně konzumovat banány, spirulinu a mořské řasy. I pravidelná konzumace sezamových semínek, mandlí a kešu oříšků podpoří dostatečný denní přísun L-tryptofanu.

V případě potřeby lze L-tryptofan získat díky doplňkům stravy. Je potřeba si ale hlídat množství. Při předávkování totiž může dojít k vyvolání migrény, poškození jater či hnití v tlustém střevu. Doplňkově nesmí L-tryptofan užívat lidé trpící rakovinou či nedostatečnou funkcí jater a ledvin. Taktéž lidé léčeni psychiatrem či neurologem by konzumaci doplňkového L-tryptofanu měli předem konzultovat.

(zdroj: energiezivota.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru