CNBC: Spojené státy daly Turecku dva týdny, aby se vzdaly S-400!

Je to konečný návrh Spojených států a nebudou probíhat další diskuse, sdělili nejmenovaní informátoři televizi.

Spojené státy daly Turecku jen o něco více než dva týdny, aby si vybralo mezi obtížnou dohodou na nákup zbraní ze Spojených států a realizací dohody na získání systému protivzdušné obrany S-400 z Ruska, což ohrožuje Ankaru sankcemi z Washingtonu, napsala CNBC.

„Informované zdroje” oznámili kanálu, do konce prvního červnového týdne, na naléhání Ameriky, by Turecko mělo zrušit svůj velký obchod s Moskvou a místo toho koupit komplexy Patriot z USA, jinak Washington vyloučí Ankaru z výrobního programu stíhaček F-35, nedostane 100 letounů, které jsou pro něj určeny, uvalí na ně sankce a bude také tlačit na NATO, aby na ně reagovalo.

Podle anonymních zdrojů CNBC se jedná o konečnou nabídku Washingtonu Ankarře a nebudou probíhat další diskuse. Jak zdroj připomněl, Turecko by mělo dostat ruský S-400 právě v červnu, ale USA trvají na tom, že tyto komplexy představují hrozbu pro alianci a F-35. „Země NATO by měly získat vojenské vybavení kompatibilní s jinými systémy zbraní NATO. A ruské komplexy tento standard nesplňují,“ uvedl zaměstnanec amerického ministerstva zahraničí, který si přál zůstat v anonymitě.

Zdroj také dodal: „Obracíme pozornost na to, že pokud Turecko realizuje příjem S-400, bude to mít velmi hmatatelné a negativní důsledky.”

Ankara uzavřela dohodu o koupi ruských protivzdušných komplexů za 2,5 miliardy dolarů v roce 2017. Už tehdy vyhrožoval Washington „politickými a ekonomickými důsledky“. Jako alternativu Spojené státy opakovaně nabídly Turecku své Patrioty vyrobené společností Raytheon, ale Ankara odmítla, protože Američané nechtěli sdílet jejich tajné raketové technologie. Přičemž se však Turecko stalo partnerem programu na výrobu „nejpokročilejších ve světě bitevniků” F-35 společnosti Lockheed Martin.

Oba výrobci, Lockheed Martin a Raytheon, budou muset změnit grafikon výroby podle rozhodnutí Turecka. Pokud se Ankara rozhodne uzavřít dohodu s Moskvou, pak bude muste společnost Lockheed Martin bude nutné revidovat své, tedy i turecké, dodavatelské řetězce dílů pro F-35. Pokud bude chtít Ankara koupit americké Patrioty, rovněž Raytheon bude muset nějak reorganizovat výrobu, aby zajistil co nejrychlejší dodání komplexů.

Mezitím v roce 2018 Ankara aktivně budovala speciální polygon pro S-400. Pokud bude v červnu převezme ruské systémy protivzdušné obrany, bude je schopna již používat v roce 2020, uvedla CNBC.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru