Trump

Kdo si přeje válku s Íránem? Zaznělo alarmující varování

Fantaskní falešný argument

Veškerá politika Trumpovy administrativy vůči Íránu, především od chvíle, kdy se Bolton stal v dubnu 2018 prezidentovým poradcem, musí být änalyzována touto optikou, což platí i o znepokojivých amerických vojenských opatřeních na Blízkém východě v posledních dvou týdnech, konstatuje aktivista. Připomíná, že pouhý měsíc po svém nástupu Bolton Trumpa definitivně přesvědčil, aby odstoupil od dohody o íránském jaderném programu, která v té době úspěšně ohraničovala jaderné aktivity Teheránu a bránila mu získat atomovou zbraň.

Společný komplexní akční plán, jak se dohoda s Íránem nazývá, představoval největší překážku pro Boltonovy snahy rozpoutat válku s cílem změny íránského režimu, jelikož eliminovala užitečnou záminku, která před 17 lety pomohla před veřejností ospravedlnit válku s Irákem, tvrdí Armbruster. Podotýká, že vypovězení dohody vysvětlila Trumpova administrativa záměrem vyvinout na Írán “maximální nátlak”, který povede k lepší dohodě a zázrakem změní zemi v jeffersonovskou demokracii, která bude plnit veškerá americká přání.

“To však byl vždy fantaskní falešný argument, který měl zakrýt skutečný cíl – změnu režimu – a poskytnout krytí pro postupné kroky – ničivé sankce, agresivní rétoriku a provokativní vojenské manévry -, které nyní přiblížily Spojené státy k válce s Íránem přinejmenším nejvíce od druhé poloviny (vlády) Bushovy administrativy, ne-li vůbec,” píše ředitel. Doplňuje, že Bolton bez skrupulí manipuluje s informacemi tajných služeb, nebo je přímo ignoruje, aby prosadil svůj záměr.

Ve svém stanovisku z předminulého týdne oznamujícím vyslání letadlové lodě a bombardérů na Blízký východ Bolton odkazoval na “množství znepokojivých a eskalačních náznaků a varování” ze strany Íránu, aby posílení americké vojenské přítomnosti ospravedlnil, uvádí Armbruster. Zdůrazňuje, že mnoho lidí, kteří měli k dispozici stejné zpravodajské informace, ovšem tvrdí, že Bolton a Trumpova administrativa přehánějí a skutečný rozsah hrozby zveličují a dokonce i britský generál působící v oblasti minulý týden prohlásil, že nevidí žádný důkaz o nárůstu íránské hrozby.

Za ještě znepokojivější označuje ředitel to, že Bolton dobře ví, co dělá. “Je zkušený byrokratický zákulisní bojovník, který má schopnost tvrdě protlačovat své pohledy a mnohokrát dokázal tuto schopnost využít k oslabování americké diplomacie a práci na likvidaci dohod o kontrole zbrojení,” poukazuje Armbruster. Připomíná, že v administrativě George W. Bushe sehrál Bolton klíčovou roli při likvidaci dohody z Clintovovy éry, která zmrazila severokorejský jaderný program.

Válce se jde vyhnout

Poté, co v roce 2002 zřídil přerušení spolupráce USA a Mezinárodním trestním soudem Bolton prohlásil, že se cítí jako dítě o Štědrém dnu, uvádí aktivista. Dodává, že z pozice vysokého představitele Trumpovy administrativy nyní Bolton zařídil, aby Washington odstoupil od klíčové smlouvy s Ruskem o likvidaci raket středního a krátkého dosahu.

Není sice jasné, jakou roli sehrál Bolton při loňských Trumpových rozhovorech s Kim Čong-unem v Hanoji, ale veřejně obhajuje ve vztahu ke KLDR “libyjský model”, tedy svržení režimu silou, konstatuje Armbruster. Připomíná, že jen měsíc před nástupem do pozice Trumpova poradce se snažil přijít s právními podklady pro preventivní úder na Severní Koreu.

“A pokud si myslíte, že se (Bolton) zajímá o dopady války se Severní Koreou, není tomu tak,” pokračuje aktivista. Poukazuje, že Bolton údajně “nehnul brvou”, když si během svého působení v Bushově administrativě vyslechl přednášku o katastrofálních důsledcích takové války a měl reagovat slovy: “Válkou se nezabývám. Zabývám se politikou.”

Bolton zatím úspěšně přibližuje Spojené státy ke svému vytouženému cíli ve vztahu k Íránu, domnívá se Armbruster. Vyvozuje to z příkazu, který obdržel Pentagon, aby připravil pán na rozmístění 120 tisíc amerických vojáků v regionu, kteří mají Írán konfrontovat.

Existují nadějné signály, že válce se lze vyhnout, jelikož část amerických představitelů i evropské spojence USA zjevně vyburcovalo, co Bolton připravuje, a tak bijí na poplach a upozorňují, jak Trumpova administrativa překrucuje zpravodajské informace, uvádí ředitel. Bojí se však, že Bolton je rozhodnut jednat rychle, protože si je vědom, že Trumpův čas v úřadu nemusí být dlouhý.

Otázka podle Armbrustera zní, zda se Trump bude držet svého instinktu vyhýbat se dalším vojenským konfliktům, nebo se poddá muži, který jej tlačí do kouta, z něhož nevede jiná cesta, než je válka s Íránem.

(zdroj: eurozpravy.cz, foto: Pixabay, Marek Bláha)

Přejít nahoru