Juncker

Zájmy EU a Ukrajiny „přesně stejné“, říká Juncker

EU pozorně sleduje, jak se nastupující prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskiy připravuje na úřad. Podporuje proevropské aspirace Ukrajiny, ale Zelenskiy je neznámí, komik bez politických zkušeností.

Bude se muset vypořádat s Moskvou, která v roce 2014 připojila Krym a začala podporovat vzpouru na východní Ukrajině, která zabila více než 10 000 lidí.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, který vystoupil na akci, která je dekádou projektu Východního partnerství, projektu EU s Ukrajinou a pěti dalšími postkomunistickými zeměmi na východní hranici, řekl, že strategické zájmy Ukrajiny a EU jsou „naprosto stejné“.

“Nahraďme užívání zbraní zákonem, je to něco, o co se musíme snažit každý den,” řekl Juncker. „A musíme také ukončit dvoustranné konflikty mezi různými zeměmi východní Evropy.”

“Aby všechny konflikty – zmrazené nebo ne – skončily, musíme mít mír v našem bezprostředním sousedství. Jinak nebudeme schopni mobilizovat všechny energie, které bychom mohli dosáhnout pokroku v soudržnosti mezi našimi zeměmi.”

Juncker a jeho asistenti říkají, že Východní partnerství již prostřednictvím zjednodušených postupů poskytlo občanům těchto šesti států přibližně 3,8 milionu víz, mezi něž patří i Bělorusko, Gruzie, Arménie, Ázerbájdžán a Moldavsko.

(zdroj: reuters, ceskoaktualne.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru