Pod palácem Domus Aurea v Římě našli tajnou místnost (FOTO)

Podzemní místnost byla nazvána Místností sfingy, protože nakreslili toto mýtické stvoření na jedné ze stěn. Kromě toho vědci našli obrazy tančících kentaurů, ptáků, vodních tvorů a kresbu bojovníka vyzbrojeného lukem, mečem a štítem při boji s panterem.

Jak uvádí média, většina místnosti je stále plná špíny, která pokrývá zdi a pravděpodobně i další nástěnné malby. Zatím není plánováno plné očištění místnosti, protože existuje riziko, že zbytek komplexu ztratí stabilitu.

Zlatý dům Nerona je palác a parkový komplex v italském hlavním městě, který zůstal opuštěný od smrti císaře v roce 68 našeho letopočtu. Později palác vyhořel a celé okolí bylo zastavěno veřejnými budovami, včetně slavného Kolosea.

Dříve bylo uvedeno, že v Římě vědci našli stopy zemětřesení z 443. let během archeologických vykopávek. Na začátku tohoto století byly pod Palazzo Valentini nalezeny dva velké šlechtické domy, z nichž jeden vykazuje známky částečného zničení a požáru v polovině V. století. Vykopávky pomohly historikům nalézt termální komplex („Trajanovy malé termální lázně“) pod základy domu, jehož ruiny jsou přístupné veřejnosti. Zde se nachází starobylé římské lázně.

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: Parco archeologico del Colosseo)

Přejít nahoru