Mrtvice. Jaké jsou rizikové faktory, které k ní vedou?

Když do mozku nepřitéká dostatečné množství okysličené krve, jedná se o nedokrvení mozku neboli o ischemický mozkový infarkt. Mrtvice vzniká v důsledku ucpané mozkové tepny, kvůli čemuž se do mozku sníží přísun krve. Nebo dokonce dojde k jeho zastavení. To znamená, že se buňky mozku ničí a odumírají. Pak části těla, které byly touto částí mozku řízené, přestávají fungovat.

V případě, že nastává krvácení do mozku v důsledku prasknutí mozkové tepny, jedná se o tzv. hemoragický mozkový infarkt. To způsobí buď akutní krvácení přímo do mozkové tkáně nebo mezi mozkové obaly (tzv. mozkové pleny).

Mrtvice může způsobit ztrátu řeči i zraku
V obou případech dochází ke ztrátě mozkových funkcí například k poruše hybnosti. Osoby, které mrtvice postihla, nemohou ovládat části těla. Mohou mít potíže s komunikací, protože mrtvice může ovlivnit fungování obličejových nervů a svalů. Lidé s mrtvicí mohou trpět demencí i poruchou zraku. Jedná se o akutní stav, který pokud není rozpoznaný včas může skončit smrtí.

Jako mnohým nemocem i mrtvici se dá předcházet. Podle odborníků až v 80% všech případů. Pravidelným pohybem, dostatečným přísunem čerstvé potravy bohaté na ovoce a zeleninu i vhodnými doplňky stravy lze významně snížit riziko mozkové příhody.

Rizikové faktory mrtvice
1. Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Zvýšený krevní tlak způsobuje vyšší zátěž pro tepny, což může mít za následek zhoršený přítok okysličené krve do mozku. A s tím i nebezpečí mrtvice.

2. Alkohol
Nadměrné pití alkoholu způsobuje vysoký krevní tlak a tím i vyšší riziko mozkové příhody. Vědci v desetileté studii, kterou prováděli na 500 000 mužích, zjistili, že riziko mrtvice je až o 35% vyšší s každou čtvrtou sklenkou alkoholu za den.

3. Kouření
U kuřáků se riziko postižení cévní mozkovou příhodou zvyšuje až šestkrát. Odborníci přišli na to, že když kuřák vdechuje cigaretový kouř, už to samo o sobě zvyšuje momentální krevní tlak, což může způsobit dlouhodobý problém s krevním oběhem. Kouření zvyšuje formaci sraženin a houstnutí krve, což má za následek větší množství sraženin v tepnách.

4. Prašné prostředí a mrtvice
Dýchání znečištěného ovzduší podněcuje riziko mrtvice. Vědecká práce prováděná s 188 pacienty z celého světa, kteří prodělali cévní mozkovou příhodu odhalila, že znečištěné ovzduší je vážným rizikovým faktorem.

5. Nadváha a vysoký cholesterol
Nadbytečný tuk na různých částech našeho těla a zvýšená hladina cholesterolu v krvi (hyperlipidemie) způsobí, že se artérie nemohou dostatečně roztáhnout, aby krev mohla v organizmu volně proudit. To je příčinou krevních sraženin a kornatění cév, což může vést k mrtvici.

6. Nedostatečný pohyb
Pravidelný pohyb zlepšuje nejen fyzickou výdrž a udržuje naši postavu pevnou, ale rovněž podporuje správné okysličování krve. Častým a pravidelným pohybem udržujeme tělo pružné a fit. Touto aktivitou se stimuluje rovněž tvorba serotoninu a dopaminu z mozku (tzv. hormony štěstí), které nás udržují svěží na duchu. Pevné tělo a šťastná mysl oddaluje mnoho civilizačních chorob včetně mrtvice.

7. Špatná životospráva a mrtvice
Nedostatečný přísun čerstvých potravin a naopak zvýšený příjem masných, tučných a zpracovaných potravinových výrobků se podílí na riziku výskytu mrtvice. Studie opakovaně poukazují na to, že lidé, jejichž strava je bohatá na ovoce, zeleninu, ořechy a ryby, netrpí nemocemi srdce a ani mozku.

8. Cukrovka
Lidem trpícím cukrovkou špatně funguje slinivka (pankreas), ve které se tvoří inzulín. Je to hormon, který je zodpovědný za přeměnu glukózy z potravy na energii. Když tělo nedokáže produkovat dostatek inzulínu anebo má tukem zanesené inzulínové receptory, takže jej nedokáže zpracovat, zvyšuje se hladina cukru v krvi. Přebytečný cukr se časem přemění na tuk. Ten pak mimo jiné ucpává tepny, což vede ke špatnému proudění krve, které zvyšuje nebezpečí mrtvice. Vyskytuje se ve dvou ze čtyř případů u diabetiků.

9. Věk
Stárnutí organismu nemůžeme zastavit, ale můžeme ho zpomalit svým životním stylem a celkovým přístupem k životu. Co změnit moc nelze je fakt, že jak stárne tělo, tepny začínají tuhnout, stávají se méně pružnými. Začínají kornatět. To s sebou nese riziko mrtvice. To je jeden z důvodu, proč jsou ženy náchylnější k této chorobě. Žijí totiž déle než muži, jelikož se o své zdraví obecně starají více než muži.

10. Onemocnění srdce a geny
Dědičná onemocnění a srdeční choroby (onemocnění chlopní, nepravidelný srdeční rytmus) jsou rizikovými faktory, které zvyšují pravděpodobnost vzniku mozkové příhody.

11. Nedostatek spánku
Délka spánku má přímou spojitost s výskytem různých civilizačních chorob včetně mrtvice. Vědci ze Švédska zjistili, že spánek, který je kratší než 5 hodin, je stejně rizikový co do možného výskytu mrtvice jako kouření. Na druhou stranu je pro nás velmi blahodárné, pokud máme možnost si na 20 minut schrupnout během dne. Dle odborníků jsou po krátkém spánku během dne mnohem produktivnější.

(zdroj: energiezivota.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru