Íránský ministr zahraničních věcí odhalil další let amerického špionážního dronu (FOTO)

Mapa ukazuje americký MQ9 Reaper dron vstupující do íránského vzdušného prostoru u pobřeží Assaluyeh v provincii Bushehr. MQ9 obdržel celkem tři varování nad porušením hranic. Poté, co opustil íránský vzdušný prostor, také nějakou dobu kroužil v blízkosti hranic země.

„Další důkazy – včetně neoprávněného zásahu špionážního dronu MQ9 na 5/26, nákupy rychlých člunů a telefonní hovory, ve kterých se plánuje připsat útoky lodí Íránu – naznačují, že #B_Team je kousek od zatažení @realDonaldTrump do války. Obezřetnost tomu zabránila, ale #Ekonomický terorismus přináší napětí,“ napsal k příspěvku Zaríf.

Sestřelený bezpilotní letoun
Dne 20. června Írán sestřelil americký bezpilotní prostředek. V Teheránu uvedli, že šlo o porušení íránského vzdušného prostoru.  Také řekli, že íránští vojáci vyslali dronu několik varování a nesestřelili dopravní letoun s 38 pasažéry na palubě, který letěl za dronem.

Pentagon ale prohlásil, že bezpilotní prostředek byl sestřelen v mezinárodním vzdušném prostoru.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf o incidentu na Twitteru napsal:

„V 0:14 americký dron vzlétl ze SAE v neviditelném režimu (pozn. nejspíše s vypnutým identifikačním transpondérem) a narušil íránský vzdušný prostor. Byl zasažen v 04:05 na souřadnicích (25°59’43″s. š., 57°02’25″v. d.) nedaleko Kumobaraku.“

„Našli jsme části amerického vojenského dronu v našich teritoriálních vodách, kde byl sestřelen,“ dodal k tomu.

Sestřelení amerického dronu tehdy na Twitteru okomentoval i americký prezident Donald Trump, který uvedl, že Írán udělal velkou chybu.

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: Z videa)

Přejít nahoru