Tajemné zářící světlo na Marsu zachycené sondou Nasa Curiosity

Černobílá fotografie ukazuje pouštní krajinu s vysokými skalnatými kopci v pozadí.

Před většími skalními útvary se zdá, že se kolem nich rozprostírá malá podlouhlá bílá skvrna.

Nasa již dříve přijala podobná anomálie v obrazech pořízených sondou.

Tento snímek byl pořízen 16. června, a zatímco konspirační teoretici řekli, že fotografie je důkazem mimozemšťanů na rudé planetě, je pravděpodobnější, že se jedná o kosmický paprsek, jakýsi odlesk objektivu fotoaparátu nebo sluneční světlo odrážející se na skalách.

V roce 2012 přistál na povrchu Marsu zvědavost rover a je vyzbrojen 17 kamerami. Od té doby se potuloval po celé planetě a vyzařoval obrovské množství dat spolu s obrovským množstvím fotografií.

Východ slunce na Marsu zachycený sondou Curiosity, April 15 2015 (foto: NASA)

Mnohé další obrázky, které zachytil, také představovaly anomální světla.

Rover má na svém stěžni dvě „navcams“, která působí jako stereo pár kamer – trochu jako oči. Černobílé snímky zachycují panoramatické 3D snímky a každý z nich má zorné pole 45 stupňů, což dává posádkám pozemního ovládání detailní pohled na terén planety.

Dotčený snímek byl pořízen pravou navcam. Levá kamera bohužel nebyla ve stejném směru a fotografie ze stejné sady a času ukázaly, že se otočila dolů, aby si vzala nějaký prostorový selfie, zobrazující části plavidla nad skálami a prachem na zemi.

Zdá se, že vzhled a vymizení neidentifikované bílé skvrny je rychlý, protože fotografie pořízené bezprostředně před a po neukázání stejného neznámého jevu.

Když se v roce 2014 objevil další jasný snímek zachycený na snímcích pořízených roverem, lidé tvrdili, že to bylo „světlo z cizí chýše“.

Ale Justin Maki, vůdce týmu, který stavěl a provozoval Curiozity, rychle tyto teorie postavil na pravů míru.

Řekl: „V tisících obrazech, které jsme obdrželi, vidíme ty, které mají jasné skvrny téměř každý týden.

„To může být způsobeno zásahy kosmického záření nebo slunečním zářením ze skalních povrchů jako nejpravděpodobnější vysvětlení.“

Kosmické paprsky jsou tvořeny vysoce nabitými atomovými částicemi, často z vnějšku naší vlastní sluneční soustavy, které procházejí prostorem téměř rychlostí světla a mohou působit vizuálními efekty při nárazu.

Oni jsou více obyčejní na Marsu než na Zemi kvůli tenké atmosféře, která neposkytuje jak účinnou bariéru pro kosmické záření.

(Independent, ceskoaktualne.cz, foto: NASA)

Přejít nahoru