Vědci odhalili předčasné příznaky nevyléčitelné nemoci

Uvádí se, že změny v serotoninovém systému mohou začít zhruba patnáct až dvacet let před vypuknutím motorických a jiných symptomů, které se vyskytují v počátečním stádiu Parkinsonovy choroby a časem se zhoršují.

Podle informací se daného výzkumu zúčastnilo celkem 14 lidí z Řecka a Itálie se vzácnou mutací v genu SNCA, kvůli níž patří do rizikové skupiny vzniku Parkinsonovy choroby. U sedmi z nich už bylo toto onemocnění diagnostikováno a u sedmi zbývajících účastníků se zatím neprojevily typické symptomy. Vědci všem účastníkům vyšetřili mozek a poté porovnali výsledky s údaji 65 lidí trpících Parkinsonovou chorobou a údaji 24 zdravých dobrovolníků.

Vědci tak díky tomu zjistili změny v serotoninovém systému, který ovlivňuje náladu člověka, jeho spánek a motorickou funkci. Rovněž výzkumníci dospěli k závěru, že by jejich objev mohl vést k vytvoření nových způsobů diagnostiky tohoto onemocnění a jeho léčby.

Parkinsonovou chorobou trpí v celém světě přes šest milionů lidí. Jedná se o druhé nejrozšířenější neurodegenerativní onemocnění, a to po Alzheimerově chorobě. Nemoc postupuje pomalu, ale dnešní medicína ji zatím nedokáže vyléčit.

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru