Druhá britská válečná loď přichází strážit lodě v Hormuzském průlivu

Ničitel HMS Duncan typu 45 bude spolupracovat s fregatou HMS Montrose, aby doprovázel britská plavidla přes Hormuzskou úžinu.

HMS Montrose pokrývá operační oblast asi 19 000 námořních mil a doposud doprovázela 35 útočících lodí podle průkazu MO.

Ministr obrany Ben Wallace uvedl, že svoboda plavby v Hormuzském průlivu je „životně důležitá nejen pro Spojené království, ale také pro naše mezinárodní partnery a spojence.”

“I když budeme i nadále usilovat o diplomatické usnesení, které to umožní znovu bez vojenského doprovodu, královské námořnictvo bude i nadále poskytovat ochranu britským plavidlům, dokud bude potřeba.”

Velitel Tom Trent, velící důstojník HMS Duncan, uvedl: „Přestěhovali jsme se z intenzivního nasazení ve Středozemním a Černém moři, které zahrnovalo podporu francouzské stávkové skupiny dopravců se živými operacemi v Sýrii.“

Minulý týden vláda potvrdila, že královské námořnictvo bylo pověřeno doprovázením lodí pod Britskou vlajkou přes úžinu, aby poskytlo jistotu odvětví lodní dopravy.

Následoval dva útoky na ropné tankery v Ománském zálivu a pokus íránského námořnictva tlačit britskou ropnou loď směrem k íránským vodám.

Britské vztahy s Íránem se zhoršily, když Spojené království začátkem tohoto měsíce zabavilo íránskou loď Grace 1 poblíž Gibraltaru.

Loď byla podezřelá z porušení sankcí EU přepravováním ropy určené pro Sýrii.

Teherán popřel, že loď míří do Sýrie a vyhrožoval zadržením britského ropného tankeru jako odvetu, pokud nebude propuštěna.

(The Guradian, foto: Getty, ceskoaktualne.cz)

Přejít nahoru