EU zatím migraci omezovat nechce. Evropa je prý pro uprchlíky ideální

EU prostřednictvím svých různých komisí od migrační krize v roce 2015 vytváří procesy pro řešení azylu a migrace, ale vyplývá z nich absolutní nezájem je nějak omezovat.

V posledním záznamu ze schůzky EPRS zaznívá, že Brusel chce tyto procesy stavět na čtyřech pilířích. Ty zahrnují pojmenování důvodů nelegální, v dokumentu označené jako nestandardní, migrace, a rozbití pašeráckých sítí.

Dalším pilířem je “silná azylová politika” v zemích EU spolu se “záchranou životů” a “poskytnutím více právních cest pro žadatele o azyl a více legálních způsobů pro standardní migranty”.

Ačkoliv dokument zmiňuje zabezpečení vnějších hranic EU a zlepšení návratů nelegálních migrantů, o nějakém omezení migrace ze zemí zaostalého světa z něj nevyplývá nic.

“Evropa díky své geografické pozici a své reputaci jako příkladu stability, štědrosti a otevřenosti v kontrastu s rostoucími mezinárodními a vnitrostátními konflikty, změnami klimatu a globální chudobou, bude dál představovat ideální útočiště pro žadatele o azyl a migranty,” shrnuje dokument.

(zdroj: stredoevropan.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru