Noční můra Saúdů. Jemenští povstalci zasáhli ropné pole v hloubi království + FOTO

Čtyři a půl roku trvající agrese nepřináší Saúdské Arábii pozitivní výsledky z vojenského ani z politického hlediska, zatímco náklady na kampaň neustále rostou. De facto se rozpadla sunnitská koalice, agrese se stala nepopulární na Západě a své zájmy si na úkor Saúdské Arábie začaly v Jemenu nekompromisně prosazovat Spojené arabské emiráty, což může v důsledku vést k opětovnému rozdělení Jemenu.

Nekonečný boj s húsijskými povstalci tak na svých bedrech ponese především zadlužená Saúdská Arábie. Boje se přitom přenášejí stále víc na její území, kdy není výjimkou, že Húsiové napadají základny a konvoje saúdskoarabských sil v pohraničí a útočí taktickými raketami, jako se to stalo počátkem srpna, kdy zasáhli mezinárodní letiště Abha na jihozápadě země.

Zatím poslední útok ze 17. srpna se ale od těch předchozích v mnohém liší. Húsiové napadli obří saúdskoarabské ropné pole Šajbá, nacházející se ve vzdálenosti zhruba 1200 kilometrů(!) od jimi kontrolovaného území.

Podle prohlášení povstalců měl být útok proveden deseti sebevražednými drony Qasef K2, kdy mělo jít o dosud nejrozsáhlejší vzdušnou operaci Húsiů „v odpovědi na zločinnou agresi proti jemenskému lidu“.

Někteří experti nicméně tuto verzi zpochybňují a tvrdí, že k úspěšnému útoku byly použity střely s plochou dráhou letu. Těmi jemenští povstalci prokazatelně disponují – nedávno představili střelu Quds-1, která z největší pravděpodobností vychází z obdobných íránských střel. Jejich předlohou zase byly sovětské Ch-55, získané zřejmě z Ukrajiny.

Ať byl útok veden jakýmikoliv prostředky, ty podle dostupných satelitních snímků do hloubi saúdskoarabského území pronikly a infrastrukturu zasáhly. Satelitní snímky ukazují situaci před útokem (15. srpna) a po něm, kdy je zřetelné poškození objektů, resp. z nich vycházející hustý dým.

Pro Saúdskou Arábii to znamená vážný problém v podobě ohrožení všech důležitých objektů, které jsou na dostřel Húsiů:

(zdroj: eurasia24.cz, Foto: depositphotos.com, Babak Taghvaee / Twiter)

Přejít nahoru