Brusel zasílá Itálii varování před zákonem o záchraně migrantů

Příjezdy migrantů do Itálie se vlády v loňském roce ujaly veškeré moci, aby zastavily nelegální přistěhovalectví a zpřísnily azylová pravidla země. Komise „analyzuje“ novou legislativu, aby „ověřila, zda je slučitelná s evropským právem“, řekl mluvčí výkonného bloku krátce poté, co byl dekret schválen senátory při velkém vítězství ministra vnitra Mattea Salviniho. Vyhláška, kterou vypracoval Salvini, který zároveň slouží jako místopředseda vlády, zpřísňuje sankce za humanitární lodě, které se snaží přivést migranty zachráněné ve Středozemním moři do Itálie namísto jejich návratu do Libye, což je hlavní odrazový bod pro africké migranty, kteří doufají, že se dostanou do Evropy.

“Vyhláška o bezpečnosti, která má více pravomocí pro policejní síly, více hraničních kontrol a více mužů k zatčení, je zákon,” řekl Salvini. “Děkuji vám, Italové a blahoslavená Panna Marie.”

Salvini opakovaně zamykal rohy s humanitárními skupinami, které zachraňují migranty u libyjského pobřeží, což jim brání v ukotvení, dokud se ostatní státy EU nedohodnou na většině z nich.

UNHCR, agentura OSN pro uprchlíky, v úterý také vyjádřila „obavy“ ohledně nového zákona a uvedla, že „může bránit nebo zabránit záchranným činnostem na moři“.

„Uložení finančních nebo jiných sankcí námořníkům by mohlo odrazit nebo bránit námořním záchranným činnostem soukromých plavidel v době, kdy evropské státy do značné míry ustoupily od záchranného úsilí ve Středomoří,“ uvedl UNHCR ve svém prohlášení.

„Nevládní organizace hrají neocenitelnou roli při záchraně životů uprchlíků a migrantů, kteří se pokoušejí o nebezpečný námořní přechod do Evropy,“ pokračovala.

UNHCR také varovala Itálii před přesměrováním záchranných člunů zpět do Libye vzhledem k „extrémně volatilní bezpečnostní situaci“ severoafrického státu.

“Rozsáhlé zprávy o porušování lidských práv a běžném používání svévolného zadržování pro lidi vstoupené zpět do Libye zdůrazňují skutečnost, že se nejedná o životaschopné místo pro bezpečnost.”

Přistěhovalci do Itálie dramaticky poklesli pod Salvinim, jehož přísné imigrační zákony pomohly snížit počet nově příchozích na přibližně 1100 v roce 2019, v roce 2017 klesly zhruba o 90 procent na úroveň 2018 a 98 procent za stejné období.

(Metro.co.uk, foto: AP, ceskoaktualne.cz)

Přejít nahoru