Čísla ukazují, že v EU žije téměř 900 000 žadatelů o azyl. Jsou to alarmující údaje

Ženy, muži a děti bez doprovodu žijí roky v nejistotě, přičemž počet nevyřízených žádostí o mezinárodní ochranu se téměř nezměnil od doby před dvěma lety, kdy na kontinentu „uvízlo“ 1,1 milionu migrantů.

“Život v limbu je nyní normou pro ty, kdo hledají ochranu,” řekl Karl Kopp z Pro Asyl, největší německé organizace pro imigraci. „Limbo znamená žít v bídných řeckých hotspotech EU nebo být uvězněn a tlačen zpět k hranicím. Znamená to žít v zoufalé snaze o ochranu a lidskou důstojnost. “

Údaje Eurostatu odhalily na konci roku 2018 nevyřízené žádosti v počtu 878 600 žádostí, přičemž Německo má největší podíl nevyřízených žádostí (44%) před Itálií (12%). Toto číslo přichází i přes počet přistěhovalců v Evropě, kteří se v posledních dvou letech prakticky snížili na polovinu.

Mezi faktory, které vedou k pokračující nedokonalosti, patří nové zákony od pravicových vlád a nárůst počtu odmítnutí, což vede k zdlouhavým procesům odvolání.

“Vize vlád o migrační krizi se změnila a stále více zemí odmítá rostoucí počet žádostí o azyl,” řekl Fulvio Vassallo, expert na azylové právo z University of Palermo.

Míra odmítnutí žádostí o azyl v Evropě se za tři roky téměř zdvojnásobila, z 37% v roce 2016 na 64% v roce 2019. V Itálii bylo odmítnutí na začátku roku 2019 na 80%, oproti 60% v předchozím roce.

Německý federální úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) v roce 2019 zamítl tři čtvrtiny žádostí o sloučení rodin z Řecka, kde migranti žijí v přeplněných táborech v Aténách a Lesbosu.

„Pokud má migrant svou žádost o azyl zamítnut, má v každém případě nárok na odvolání, což však prodlužuje dobu čekání v limbu až o čtyři roky,“ uvedl Vassallo. „Existují migranti, kteří přijeli v roce 2015 a jejich žádosti o azyl byly zamítnuty. V tom okamžiku podali odvolání k soudu a stále čekají na odpověď na svou budoucnost. “

Odborníci poukazují na to, že některé vlády v posledních letech, zejména v Itálii a Německu, zrychlily postupy hodnocení žádostí o azyl, což, jak se zdá, způsobilo nárůst zamítnutí, protože vysokorychlostní postupy nejsou prováděny s tak promyšleným hodnocením.

(The Guardian, ČA, foto: Getty Images)

Přejít nahoru