Kam ten svět spěje? Proč je balená voda jedním z největších podvodů století? Moc peněz dokáže divy

Balená voda byla poprvé prodána v USA v 17. století

Možnost nákupu balené vody v Americe sahá až do 17. století, kdy byly přírodní prameny oblíbené. Návštěvníci pili a koupali se ve vodě, protože se věřilo, že vyléčí běžné nemoci. Jacksonovy lázně v Bostonu byly v roce 1767 jedním z prvních, kde se prodávala voda v lahví, takže jsi ji mohli hosté vzít domů. Společnosti v Albany a Saratoga Springs také začaly balit a prodávat vodu kolem této doby.

Plastové láhve byly vynalezeny v 60. letech

Když byl v 60. letech zaveden polyethylen o vysoké hustotě, začaly se objevovat plastové láhve na vodu. Předtím byly použity skleněné láhve. Ale byl to vynález lahví z polyetylenu tereftalátu (PET) v roce 1973, které byly schopny pojmout šumivé nápoje, jako je Coca-Cola a voda sycená oxidem uhličitým, které jejich použití rozšířily na novou úroveň. Lehké a odolné vůči poškození začali vyměňovat skleněné láhve.

Naše posedlost balenou vodou začala v 70. letech

Balená voda se v Americe do roku 1977 po startu reklamní kampaně francouzské značky Perrier odhadovala na 2,5 až 5 milionů dolarů. Předtím byla voda z vodovodu považována za naprosto přijatelnou. Perlivá voda, která byla zaměřena na sofistikovaných dětských spotřebitelů, byla propagována jako prvotřídní nápoj s přívlastkem „Earth’s First Soft Drink“ (První měkký nápoj země).

Balená voda je nyní populárnější než soda

V roce 2016 jse poprvé předal v Americe prodej balené vody soda. Národ spotřeboval 12,43 miliardy galonů (47,05 miliard litrů) balené vody ve srovnání s 12,41 miliardami galonů (46,98 miliard litrů) sody, ale jejich počet se jen zvyšuje. V roce 2018 Amerika spotřebovala 13,85 miliard galonů (52,43 miliard litrů) vody, což je o 4,9% více než v předchozím roce.

Sodové společnosti jsou největšími producenty balené vody

Pro výrobce sodovky to není špatná zpráva. Jsou to největší producenti balené vody na světě. Coca-Cola vlastní Dasani, PepsiCo má Aquafinu a nedávno spustila svoji produkci LIFEWTR, zatímco Nestlé vlastní Pure Life, Vittel a Poland Spring mimo jiné.

Globální trh s balenou vodou má hodnotu kolem 300 miliard USD (247,2 miliard liber)

Globální spotřeba balené vody se v posledních pěti letech prudce zvýšila. Trh vzrostl z necelých 200 miliard dolarů (164,8 miliard liber) v roce 2014 na téměř 300 miliard dolarů (247,2 miliard liber) v roce 2019. Do roku 2021 se předpokládá hodnota 350 miliard dolarů (288,4 miliard liber), po 10% meziročním srovnání ročního růstu.

Každou minutu se po celém světě nakupuje milion plastových lahví

To je zhruba 20 000 lahví každou sekundu. Předpokládá se, že tato ohromující čísla jsou vyvolávána obavami z kontaminované vody v určitých oblastech, přičemž lidé s více disponibilním příjmem a různych kultur rostou v celosvětovém měřítku.

Samotný týdenní prodej v Americe by mohl obíhat na planetě

V roce 2016 bylo na celém světě prodáno více než 480 miliard plastových lahví na pití. To je dost na to, aby jsme se dostali do poloviny cesty ke slunci, pokud je umístěno od začátku do konce. Jen v Americe pijeme každý týden dostatek balené vody, aby obíhali planetu dvakrát.

Do roku 2021 dosáhne obrat půl bilionu

Pokud spotřebitelské návyky budou pokračovat tak, jak jsou, ekologičtí aktivisté varují, že roční prodej plastových lahví do roku 2021 dosáhne půl bilionu.

Balená voda je 300krát dražší než voda z kohoutku

Po celém světě utrácíme každoročně 100 miliard dolarů (82,41 miliard liber) na balenou vodu. Cena je jedné je přibližně 1,22 $ (1 £) je vaše průměrná láhev 300krát dražší než voda z vodovodu, i když některé výpočty naznačují, že by mohla být ještě vyšší. Dokážete si představit, že na něco jiného dáte 300krát více – například asi 1 590 $ (1 310 GBP) na Big Mac?

Z kohoutku pochází mnoho balených vod

Společnosti rádi propagují své výrobky spolu s obrázky přírodních pramenů a hor s vrcholky ledu, ale mnoho z nich je jednoduše propracováno z kohoutku. Mezi produkty, které se dříve účastnily, patří Dasani Coca-Cola a Aquafina PepsiCo.

Značky byly nuceny se čistit

V roce 2007 společnost PepsiCo aktualizovala štítek na Aquafině, aby bylo jasnější, že obsahovala vodu z vodovodu, a to pod tlakem organizací. Předchozí formulace „Balená u zdroje P.W.S“ byla změněna na „Aquafina v této láhvi je čištěná voda, která pochází z veřejného vodního zdroje“.

Většina z nás nedokáže rozeznat rozdíl

Myslíte si, že balená voda má lepší chuť? Podle různých experimentů většina lidí nedokáže rozeznat rozdíl. Jedno z nejnovějších studií provedli studenti na Bostonské univerzitě, kteří zjistili, že třetina testerů chuti nedokázala správně identifikovat vzorek vodovodní vody.

Cleveland dokázal, že voda z vodovodu je lepší než na Fidži

V roce 2006 vyvolala fidžijská voda pobouření v Ohiu novinovou inzercí s titulkem: Štítek říká Fidži, protože v Clevelandu není plněna do lahví. Město nešťastné z toho, že jeho voda byla méně nadřazená, testovalo vodu na Fidži a zjistilo, že obsahovala 23,89 mikrogramů arsenu na galon (6,31 mg na litr). „Než na někoho začnete útočit, tak si zjistěte fakta a pak o tom mluvte,” řekl tehdejší komisař pro vodu Cleveland J. Christopher Nielson.

Recyklovalo se méně než polovina lahví zakoupených v roce 2016

I přes sběriště a sběrná centra pro recyklaci ve většině čtvrtí bylo recyklováno méně než polovina lahví zakoupených v roce 2016. Co se stane se zbytkem? Skončí na skládkách, posetých krajinou a oceánem, který poškozuje mořský život.

Většina plastových lahví není vyrobena z recyklovaného plastu

Zatímco vaše láhev na vodu říká, že je recyklovatelná, prvních šest společností vyrábějících nealkoholické nápoje nepoužívá k výrobě nových lahví recyklovaný plast. Ve skutečnosti pouze 6,6% značkových obalů je vyrobeno z recyklovaného materiálu a zbytek je panenský plast.

Rozklad plastových lahví trvá 450 let

O většině plastů se obecně předpokládá, že úplné biodegradování trvá nejméně 450 let. Lahve vyrobené z polyethylentereftalátu (PET) však biologicky nedegradují. Světlem jsou rozděleny na menší fragmenty a nakonec poškozují mořský život.

Třetina světových mořských želv spotřebovala plast

Greenpeace odhaduje, že v našich oceánech každý rok končí 12,7 milionu tun plastů. Je tak rozšířené, že se odhaduje, že polovina mořských želv v oceánu právě snědla plast. Pouze jeden kus je může zabít. Dostane se také do potravinového řetězce a malé kousky končí v potravě, kterou jíme.

Každý rok se při výrobě používá 17 milionů barelů ropy

Chcete-li si představit množství oleje použitého k výrobě panenských plastových lahví, představte si láhev naplněnou čtvrtinu surovou ropou. V roce 2006 se odhadovalo, že v Americe je potřeba uspokojit poptávku po balené vodě pouze 17 milionů barelů ropy.

Výroba plastových lahví vyžaduje překvapivé množství vody

Je ironií, že výroba plastové láhve vyžaduje více vody – s přibližně 1,47 litru (1,39 litru) potřebným k výrobě 1,06 litru (litr) láhve. To je méně než to, co je potřeba k výrobě láhve nealkoholického nápoje, ale stále ještě hodně pro produkt, který můžete získat z kohoutku.

Importované značky potřebují k výrobě ještě více energie

Při přepravě nebo přepravě lahví po celém světě se spaluje ještě více paliva, ale přesné údaje je obtížné odhadnout, protože metody a vzdálenosti se liší. Celková spotřeba oleje po přepravě se odhaduje na 50 milionů zbytečných barelů ropy. To ztěžuje ospravedlnění pitné vody z Fidžijské a Alpské oblasti, když jsou v USA dokonale dobré zdroje vody.

PET plast zvyšuje naše emise uhlíku

Nadměrná spotřeba fosilních paliv při výrobě plastových lahví na vodu je jedním z mnoha přispěvatelů ke zvyšování emisí uhlíku, která je klíčovou příčinou změny klimatu. Odhaduje se, že při výrobě 1 libry (0,45 kg) PET plastu se získají 3 libry (1,36 kg) oxidu uhličitého.

785 milionů lidí nemá přístup k čisté vodě

Zatímco miliony dolarů jsou zbytečně utráceny každoročně na balenou vodu po celém světě, jeden z 10 lidí na planetě nemá přístup k čisté vodě vůbec. To je celkem 785 milionů lidí, kteří žijí bez této základní potřeby. Každé dvě minuty zemře dítě do pěti let bez přístupu k čisté vodě.

San Francisco bylo první americké město, které omezilo prodej

V celé Americe přijalo mnoho měst opatření k omezení škodlivých dopadů plastových lahví na vodu na životní prostředí. V roce 2014 se San Francisco stalo prvním městem v Americe, které zakázalo prodej balené vody na pozemcích vlastněných městem, a letos se jeho letiště stalo zónou bez plastových lahví na vodu. Od té doby přijala podobná opatření i jiná města.

Lahve na vodu jsou nyní zakázány na vysokých školách

Prodej lahví s vodou na jedno použití byly zakázány ve více než 60 školních jídelnách a prodejních automatech v celé Americe, přičemž v roce 2009 se ujala vedení Washingtonská univerzita. Zákaz byl v roce 2017 rozšířen na americké národní parky a ušetřil až dva miliony lahví, které by byly vyhozeny, ale iniciativa byla smutně zvrácena jen o tři měsíce později.

(Loves Food, ČA, foto: Pixabay)

Přejít nahoru