Pomocní pracovníci varují před katastrofou v řeckých uprchlických táborech. Krysy, štíři, hadi, sebepoškozování…

Sophie McCannová uvádí seznam životních změn uprchlíků zadržených na řeckém ostrově Lesbos na frontě nové vlny žadatelů o azyl, kteří se zoufale chtějí dostat do Evropy.

McCannová, britská manažerka u Médecins Sans Frontières, stejně jako ostatní humanitární pracovníci, nyní upozorňuje na poplach.

“Nejméně 24 000 mužů, žen a dětí uvězněných v nesmírně přeplněných egejských ostrovních táborech je vystaveno hrozným podmínkám, takže nesou všechny charakteristické znaky humanitární katastrofy. Čtyři roky po největší migrační krizi v moderní době existují obavy, že historie se bude opakovat.”

„Úroveň lidského utrpení je nepopsatelná,“ říká McCannová a dodáva, že incidenty sebepoškozování, dokonce i mezi batolaty, prudce vzrostly. “Snažím se najít ta správná slova, protože žádné nemůže zprostředkovat pouhé utrpení a nelidskost situace, která je v Evropě upřímně neuvěřitelná.”

Drama rozvíjející se na jihovýchodním okraji Evropy je následkem prudkého nárůstu počtu migrantů, což činí nebezpečný mořský přechod z Turecka.

Vzhledem k tomu, že od roku 2016 EU s Ankarou uzavřela kontroverzní dohodu o zastavení toků, pašeráci znovu vykládají na plážích Lesbos, Samos, Kos, Leros a Chios lodě potenciálních žadatelů o azyl.

V červenci a srpnu přistálo na řeckých březích více než 13 000 lidí. Více než polovina všech námořních příjezdů do země v roce 2019. S nárůstem pokračujícím v září vzrostly obavy, že Evropa je na pokraji nové uprchlické krize – přestože čísla stále představují zlomek počtu v roce 2016, kdy se z lodí vylodilo až 2 000 lidí denně.

(The Guradian, foto: Getty Images)

Přejít nahoru