Švédske obce vďaka migrantom pred finančným koncom

V juhošvédskej obci je najmenej 100 migrantov analfabetmi a ďalších 200 má veľmi zlé vzdelanie, vysvetlil člen mestskej rady Lars Johnsson pre „Kristianstadsbladet“.

Náklady na sociálnu pomoc sa od roku 2012 prudko zvýšili a tento rok stúpli z 32 miliónov švédskych korún (takmer 3 milióny eur) na 54 miliónov (takmer 5 miliónov eur). Očakáva sa, že sa budú zvyšovať o ďalších šesť miliónov (viac ako pol milióna eur) ročne.

Obec vynaložila približne 30 miliónov korún na pokrytie predpokladaných nákladov, ale polovica z nich už bola vyčerpaná. „Potrebovali by sme 100 miliónov korún od štátu, aby sme udržali hlavu nad vodou“, hovorí Johnsson.

Hlavným problémom za krízou je koniec podpory zo strany švédskeho štátu. Dva roky, v ktorých švédska vláda prevzala náklady na bývanie a integráciu migrantov sa už skončili. Náklady na migrantov musia potom uhradiť samotné obce.

Podľa Larsa Johnssona sa mal tento problém riešiť už roky: „Strach diskutovať o tomto probléme bol zničujúci. Je poľutovaniahodné, že sme nemohli triezvo diskutovať bez toho, aby nebola vytiahnutá rasistická karta“.

Hässleholm je druhá švédska obec, ktorá je po krk v problémoch vďaka nelegálnemu prisťahovalectvu. Už pred niekoľkými týždňami požiadala obec Bengtsfors vládu o finančnú podporu. Prijala oveľa viac migrantov, ako si mohla dovoliť a stojí krátko pred možným bankrotom, vysvetlila pre „Breitbart“.

(zdroj: hlavnespravy.sk, foto: Pixabay)

Přejít nahoru