Plavební komora Praha – Staré Město nemá podporu ani od pražského primátora a starosty Prahy 1 a Prahy 5

Na významu tím nabude nedaleká plavební komora Mánes na Šítkovském jezu, která dnes vede do „slepé uličky“ a slouží pouze při okružních plavbách. Plavební komora je navržena v přímé návaznosti na levou nábřežní zeď Dětského ostrova, cca 100 m nad mostem Legií. Dolní rejda plavební komory bude plynule napojena novou dělící zdí na stávající dolní plavební kanál plavební komory Praha – Smíchov cca 135 m po proudu od mostu Legií. Nová plavební komora má vzniknout do konce roku 2021 s tím, že má i kladné stanovisko z procesu posuzování vlivu na životní prostředí (EIA). I když tato stavba by nejen zlepšila podmínky pro plavbu lodí po Vltavě, ale podílela by se také na ochraně Prahy před povodněmi, nenašla podporu u primátora Prahy a starosty některých městských částí Prahy. Proto se primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib společně se starosty Prahy 1 a Prahy 5 Pavlem Čižinským a Danielem Mazurem rozhodl podepsal memorandum o odmítavém postoji k plánované výstavbě nové plavební komory Praha – Staré Město. Komora v tomto místě by podle představitelů dotčených městských částí a města výrazně snížila kvalitu života místních obyvatel a byla by ekologickou zátěží pro město. Podpisu se zúčastnil také náměstek primátora hl. m. Prahy pro životní prostředí a bezpečnost Petr Hlubuček a předseda Výboru pro územní rozvoj ZHMP Petr Zeman.  Jak uvedl Magistrát hlavního města Prahy ve své tiskové zprávě, jejich memorandum upozorňuje zejména na nutnost ochrany životního prostředí, nárůst vodní dopravy, neregulovaný turismus a možné překračování emisních limitů s vlivem na životní prostředí i život obyvatel. Vyzývá také dotčené orgány státní správy, aby neupřednostnily nedůvodný a nepřiměřený zásah do práv občanů Prahy na úkor navýšení komerční lodní dopravy. Vedení města a dotčené městské části chtějí ve věci plavební komory zaujmout koordinovaný postup. Na počátku srpna tak Rada hl. m. Prahy pověřila Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy přípravou odvolání proti případnému kladnému rozhodnutí povolujícího orgánu státní správy. Zdeněk Hřib u příležitosti podpisu memoranda uvedl: „Využijeme společnými silami všechny zákonné prostředky, abychom zabránili výstavbě této plavební komory. Výjimečná historická část města musí být uchráněna před možným masovým zvýšením turismu a emisních zátěží z lodní dopravy.“

„Vybudování nové plavební komory na Smíchově odmítáme. Centrum Prahy je místo s druhým největším znečištěním vzduchu v republice, a proto nechceme do centra města přivádět další lodě, které vypouštějí škodlivé emise a způsobují nadměrný hluk. Nechceme ani navyšovat provoz turistických parníků, které v současné době tvoří devadesát procent provozu na Vltavě. Nadměrný nekontrolovaný turismus ničí centrum města a bere domovy lokálním obyvatelům,” řekl náměstek primátora Petr Hlubuček.

„Určitě podáme odvolání a použijeme případně i všechny další právní prostředky k zabránění vybudování druhé komory. Praha 1 je již teď enormně zatížena turismem a tento projekt zkrátka představuje naprosto nepřijatelnou zátěž pro oblíbenou odpočinkovou lokalitu Pražanů. Registrujeme občanské petice proti této výstavbě a naopak nespatřujeme žádný přínos toho projektu,“ vysvětlil starosta Prahy 1 Pavel Čižinský.

„Zásadně odmítáme tuto stavbu, aktuálně připravujeme odvolání. Jsem rád, že odpor vůči výstavbě plavební komory není pouze ze strany politické reprezentace, ale i ze strany občanů. E-petici proti stavbě komory mohou občané aktuálně podepisovat na čtyřech místech. Konkrétně se jedná o recepci radnice Prahy 5, informační centrum Prahy 1, informační centrum ve Štefánikově ulici a Střelecký ostrov,“ dodal na závěr starosta Prahy 5 Daniel Mazur.

(SCa, ČA, foto: Pixabay)

Přejít nahoru