National Interest důrazně varuje před S-400: Jde o smrtonosnou zbraň!

Uvedl to autor materiálu The National Interest, v němž podrobně analyzuje tento systém a jeho vývoj.

Rusko se snaží prodat a použít S-400 k získání pákového efektu a hrozit soupeřům, napsal časopis. A celosvětový zájem a fronta na systém protivzdušné obrany nutí Spojené státy uvalovat sankce už jen za pouhý nákup tohoto systému. Zatím Rusko prodalo systém Číně, Indii a Turecku.

Schopnosti S-400 jsou „dvojnásobně lepší, než předchozí systémy protivzdušné obrany“, poukázal autor. Jedná se zejména o nové, mnohem citlivější radary, které dokážou zachytit téměř jakékoli vzdušné cíle.

Další výhodou S-400 je jeho flexibilita při používání. Komplex je kompatibilní se čtyřmi různými typy střel, lišící se hmotností a možnostmi. To umožňuje vytvoření víceúrovňové protivzdušné obrany. Kromě toho může S-400 pvyužít i rakety používané dřívější variantou S-300. To je výhodné pro ty země, které si dříve zakoupily systémy S-300.

Dalším důležitým ukazatelem je zvýšený dosah: nyní mohou nové rakety typu 40N6 dokonce zasáhnout cíle ve vzdálenosti až 400 kilometrů.

Analytik označuje S-400 za hlubokou modernizací S-300, která posílila všechny jeho silné stránky. To z něj dělá „ještě smrtelnější hrozbu“, uzavřel autor americké publikace.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru