Plane Radar: Americký bombardér B-52 simuloval bombardování Krymu!

To se objevilo v tiskové zprávě velení Ozbrojených sil USA v Evropě.

Ale podle monitorovacího zdroje PlaneRadar, jak uvedl na Twitteru, se let uskutečnil 19. října, zatímco jeden z bombardérů B-52H se přiblížil na Krym a simuloval jeho bombardování.

Výcvikový let, jak je uvedeno ve zprávě velení, trval 12 hodin, během nichž se uskutečnil společný výcvik s armádou z Rumunska, Ukrajiny a Gruzie.

Stratofortress Boeing B-52H byl vyroben v letech 1952 až 1962. Je to strategický bombardér, který měl být schopen dopravit dvě termonukleární bomby o vysoké energii kamkoliv v SSSR. Dnes zůstává hlavním bombardovacím letounem amerického letectva s dlouhým doletem.

Není to první případ výskytu takových bombardérů na ruských hranicích. V březnu jeden z amerických B-52H napodoboval několikrát bombardování základny Baltské flotily, další dva  prolétaly kolem Kaliningradské oblasti. Kvůli letům B-52H ruská armáda několikrát zvedla do vzduchu své stíhačky.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov poznamenal, že let amerických bombardérů poblíž ruských hranic vytváří další napětí. Ruské ministerstvo obrany opakovaně vyzvalo Washington, aby od takových operací opustil, ale Pentagon to odmítl.

(zdroj: prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru