Lidé mohou přistát na Marsu do roku 2035, říká šéf NASA

„Pokud zrychlujeme přistání na Měsíci, zrychlujeme přistání na Marsu,“ uvedl Bridenstine, administrátor NASA během diskuse na Mezinárodním astronomickém kongresu, podle Space.com.

„Navrhuji, abychom to dokázali do roku 2035,“ dodal.

V dubnu Bridenstine před zákonodárci prohlásil, že astronauti NASA by mohli být na Rudé planetě do roku 2033, což by posunulo časový rámec, uvedl dříve portál Fox 2.

“Můžeme se pohybovat nahoru po přistání na Marsu posunutím nahoru po přistání na měsíc (do roku 2024),” řekl Bridenstine sněmovnímu výboru pro vědu, vesmír a technologii. “Musíme se naučit žít a pracovat v jiném světě.” Měsíc je nejlepším místem k prokázání těchto schopností a technologií. Čím dříve můžeme tohoto cíle dosáhnout, tím dříve se můžeme přesunout na Mars. “

Viceprezident Mike Pence také hovořil na konferenci IAC a uvedl, že program Artemis NASA, jehož cílem je vrátit astronauty na Měsíc do roku 2024, je odrazovým můstkem pro případnou misi na Mars.

“S Apollem v historických knihách začala mise Artemis a my jsme na dobré cestě k tomu, aby se mise NASA z měsíce na Mars stala skutečností,” uvedl Pence podle agentury Space.com.

Pence dodal, že Amerika je světovým lídrem, pokud jde o vesmír, ale chce partnerství s dalšími zeměmi, které mají stejně smýšlející hodnoty.

“Abychom si to vyjasnili, naší vizí je být lídrem mezi národy milujícími svobodu v dobrodružství do velkého neznáma,” řekl viceprezident na konferenci. “Spojené státy americké budou vždy ochotny úzce spolupracovat s podobně smýšlejícími, svobodně milujícími národy, když vedeme lidstvo do konečné hranice.”

Ve skutečnosti se Mars v americké vesmírné budoucnosti skutečně prohlubuje. V listopadu 2018, NASA oznámila, že si vybrala místo, kde jeho Mars 2020 Rover přistane na Rudé planetě. Očekává se, že rover dorazí na povrch Marsu 18. února 2021.

Přestože Bridenstine a NASA jsou dlouhodobým cílem vyslat na Mars posádku ve 30. letech 20. století, astronaut Apolla 11 Buzz Aldrin si myslí, že poněkud pozdější cílové datum roku 2040 je realističtější.

(Fox News, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru