Je libo koupit si čistý vzduch? Praha jej již prodává

Ten je určen především pro řidiče. Chce tak upozornit na výsledky ukázkového měření, ve kterém se zjistilo, že vzduch v kabinách aut obsahuje dvakrát více škodlivých částic než vzduch na chodníku o několik metrů dále. „Jemné prachové částice jsou neviditelným zabijákem. Očima je ve vzduchu nerozeznáme, ale ve městě nás obklopují v obrovské koncentraci a je životně důležité, abychom se snažili je snížit. Každý rok na následky znečištěného vzduchu umírá více než půl milionu Evropanů,” v tiskové zprávě to uvedl náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

„Mnoho lidí se mylně domnívá, že jsou v autě více chráněni před škodlivými látkami, než kdyby se po městě pohybovali bez auta. Studie ze zahraničí ale dokládají, že je tomu přesně naopak. Například v Kodani naměřili až čtyřikrát vyšší emise v kabině auta než při jízdě na kole,“ řekl Lukáš Eršil, koordinátor projektu Čistou stopou Prahou. A jeho slova potvrzují i výsledky nedávného měření v Praze. Při cestě autem bylo naměřeno průměrně 51 600 částic na cm3, při cestě metrem a následné chůzi to bylo pouze 27 600 částic na cm3.

Právě na fakt, že cestující v autech v Praze dýchají více emisí než ostatní, má upozornit stánek s čerstvým vzduchem AIR DRIVE. Ten se nachází v Legerově ulici 22 (hned za Nuselským mostem ve směru do centra) a řidičům nabízí celou škálu „vzdušných“ produktů v podobě sáčků plněných čerstvým vzduchem. Každý sáček přitom nese informaci o množství škodlivin v automobilech a jejich vlivu na zdraví. Stánek AIR DRIVE tak má především předat informaci o škodlivosti vzduchu v kabině auta a motivovat Pražany, aby přemýšleli o tom, jak cestují, a omezili jízdu autem.

Silniční doprava je totiž hlavním zdrojem prachových částic PM10 a PM2,5 i dalšího znečištění. „Částice ze spalovacích motorů jsou pro lidské zdraví zvláště rizikové. Jsou vypouštěny uprostřed ulic, kde lidé dýchají. Obsahují rakovinotvorné, mutagenní a jinak škodlivé látky a jsou tak malé, že jsou okem neviditelné. Lidský organismus proti nim nemá účinné obranné mechanismy. Takové částice se s vysokou účinností usazují v plicních sklípcích, odkud pronikají do krevního oběhu. Mohou také pronikat podél čichového nervu z nosu rovnou do mozku,“ upřesnil doc. Michal Vojtíšek, Ph.D., z Fakulty strojní ČVUT.

(SCa, ČA, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru