Americká média uvedla, co je „největší noční můrou“ Číny a Ruska

Novinář Harry Kazianis napsal, že dodávky několika amerických ponorek třídy Virginia do Austrálie umožní Spojeným státům americkým a jejich spojencům posílit svou vojenskou moc v asijsko-tichomořském regionu (ATR). A to zase povede k posílení odporu Číně v ATR.

Bylo upřesněno, že by Canberra měla obdržet ponorky, jež poskytnou větší možnosti v hlídkování velkých území než ty, kterými tato země dnes disponuje.

Vědec z Centra nezávislých průzkumů Simon Kowen považuje teorii, že Austrálie nepotřebuje zahraniční podporu, za falešnou. Podle jeho slov země hodně spoléhá na pomoc cizích ozbrojených sil a zahraničních obranných společností. Podle Harryho Kazianise jsou dobře vyzbrojení spojenci pro Spojené státy klíčovým faktorem americké bezpečnosti.

Ponorky třídy Virginia jsou nejnovější třídou amerických útočných ponorek poháněných jaderným pohonem. Jedná se o konstrukce s otevřenou architekturou, což umožňuje jejich další modernizaci. Hlavní výhodou je jejich tichost. Ponorka je vyzbrojená čtyřmi 533mm torpédomety. Zásoba torpéd činí 26 kusů. Kromě toho je tato třída ponorek vybavena dvanácti vertikálními vypouštěcími silami pro odpalování střel s plochou dráhou letu BGM-109 Tomahawk.

V současnosti má americké námořnictvo ve službě celkem 17 kusů těchto ponorek.

Austrálie je jedním z největších importérů amerických zbraní. Mezi nejvýznamnější zbrojní obchody patří nákup 72 letounů páté generace F-35, 12 nově vyrobených letounů Boeing EA-18G Growler, které se specializují na elektronický boj a 15 protiponorkových hlídkových letounů Boeing P-8 Poseidon. Přitom, v případě letounů F-35 je Austrálie největším zahraničním odběratelem těchto strojů.

V roce 2016 se Austrálie zavázala, že do roku 2021 zvýší své výdaje na obranu na dvě procenta svého hrubého domácího produktu (HDP). V současnosti jsou podle Světové banky výdaje na úrovni 1,89 % HDP.

Za posledních sto let se Austrálie účastnila všech velkých vojenských operací Spojených států ve světě, včetně obou světových válek, války v Koreji, ve Vietnamu, Perském zálivu, Somálsku, Východním Timoru, Afghánistánu a Iráku. USA a Austrálie jsou spolu s Novým Zélandem členy bezpečnostní aliance ANZUS, která byla založena v roce 1951.

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru