USA daly Turecku ultimátum kvůli systémům protivzdušné obrany S-400

„Dodávky S-400 jsou nepřijatelné, hrozí sankcemi. Je pravda, že doba sankcí (pozn. sankcí) není stanovena CAATSA (pozn. zákon o odporu nepřátelům Ameriky prostřednictvím sankcí). Je možné ještě dlouho mluvit o tom, kde budou sankce, jaká bude šířka a hloubka sankcí proti Turecku,“ uvedl zástupce na schůzce.

Poznamenal také, že Ankara má „svobodný výběr manévru“, aby se vrátila k jednacímu stolu. Jedinou podmínkou je vzdání se systémů Triumf. Zároveň jim USA vůbec nezavřely cestu k pořízení bakterie systémů Patriot, které odpovídají jejich potřebám na zajištění bezpečnosti, dodal také zástupce amerického ministerstva.

Neupřesnil však, jak probíhají tato jednání. Donald Trump během nedávné návštěvy tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ve Washingtonu oznámil, že věří ve „vyřešení“ situace s nákupem ruských S-400.

Na této návštěvě však turecký prezident Ergodan oznámil, že Turecko neudělá ani krok zpátky.

Dodávky S-400 Turecku
S-400 Triumf je moderní protivzdušný raketový systém středního a dlouhého doletu. Je určen k likvidaci letounů, raket s plochou dráhou letu a balistických raket, včetně středního doletu, může být rovněž použit proti pozemním objektům. Dolet je 400 km, rakety dokážou sestřelit cíl ve výšce až 30 km.

Smlouvu o dodávkách protivzdušných raketových systémů S-400 Triumf do Turecka podepsala společnost Rosoboronexport v Moskvě v dubnu roku 2017. Je to jedna z největších ruských smluv se zeměmi bloku NATO. V rámci této smlouvy dodalo Rusko Turecku čtyři jednotky systému S-400 v částce přibližně 2,5 miliardy dolarů.

Dlouho očekávané dodávky moderních systémů protivzdušné obrany byly zahájeny 12. července. Turecko je třetí (po Bělorusku a Číně) země, do které Moskva dodává Triumfy. Brzy se k nim má připojit Indie.

Krize ve vztazích mezi Tureckem a USA
Dodávky S-400 způsobily krizi ve vztazích mezi Tureckem a Spojenými státy. USA požadovaly, aby se Turecko dohody vzdalo a místo toho koupilo americké raketové komplexy Patriot. V opačném případě Washington nevyloučil možnost odložení, anebo zrušení prodeje stíhacích letounů F-35 Ankaře. Turecko však odmítlo přistoupit na ústupky.

Jisté znepokojení ohledně dodávek ruských systémů protivzdušné obrany vyjádřil také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Podle jeho slov „existují reálné problémy“ spojené s neslučitelností S-400 se systémy NATO a „potenciálním rizikem pro spojenecká letadla“. Turecko odpovědělo, že zakoupilo S-400, protože nechce být věčným žadatelem u aliance.

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: Shutterstock)

 

Přejít nahoru