Kristen Ghodsee: Ženy za socialismu měly lepší sex

Bylo zde ukázáno obrácení klasických genderových rolí: Pohled na muže, který se stará o domácnost a péči o dítě, posiluje tak vztah se ženou.

Ve skutečnosti náš sexuální život vždy souvisí s tím, jak žijeme mimo ložnici: ať už máme stres v práci nebo se hádáme s přáteli, jsme fyzicky fit nebo jaké léky bereme. Ale také to, jak je společnost strukturována, má s tím něco společného. Přesně toto spojení je diskutováno v knize „Proč ženy v socialismu mají lepší sex“. Historička a etnografka  Kristen R. Ghodsee zkoumá otázku, jak ekonomika ovlivňuje náš sex a milostný život.

Hospodářská rovnost vede k lepšímu sexu

Jedná se především o socialistické ideály. Výrazem „socialismus“ se míní nejen celý minulý státní socialismus se Stasi, gulagy., ale i ideálem rovnosti. Autorka, ale vysvětluje: „Hrůzy státního socialismu 20. století by neměly být zneužívány k umlčení jakékoli kritiky problémů dnešního kapitalismu.“

V rámci knihy hodnotí socialistické a kapitalistické společnosti za sexuální spokojenost a dochází k závěru, že sexuální uspokojení bylo vyšší v socialistických než v kapitalistických společnostech. To ji vede zpět k závěru, že v mnoha socialistických společnostech byly pro rovnost žen provedeny pozitivní věci. Tvrzení, že „socialismus vede k lepšímu sexu“, v podstatě znamená „ekonomická rovnost vede k lepšímu sexu“. A tato práce je úžasně současná.

Podívejme se na přítomnost kapitalismu: Ženy jsou na trhu práce diskriminovány – například tím, že za stejnou práci dostávají méně zaplaceno než muži (klíčové slovo: rozdíl v odměňování žen a mužů). Je pro ně obtížnější sladit pracovní a rodinný život, protože jsou stále zodpovědní za domácí práce, péči o děti a péči o ně – za což obvykle neplatí vůbec. Ženy jsou proto chudobou častěji postiženy než muži. Výsledkem je, že ženy často zůstávají ekonomicky závislé na mužích. Ale co to má společného s dobrým, špatným nebo dokonce lepším sexem?

Ženy prodávají sex muži nakupují s jinými zdroji

Stručně řečeno, ženy mají sex, když se o sebe mohou postarat. Podle Ghodsee se sex stává kapitálovou komoditou, zejména v heterosexuálních vztazích. Ale nejde o sexuální práci, ale o intimní vztahy. Pozadí je tzv. „Socioekonomická teorie“. Říká se, že i flirtování v kapitalismu funguje jako trh. Ekonomicky slabší ženy prodávají „sex, který si ekonomicky silnější muži kupují s jinými zdroji“ – například s finančním zabezpečením a sociálním statusem.

Zní to divoce, ale především to znamená, že je to lepší pro sex a milostné vztahy, pokud jsou založeny pouze na emocích a touze a žádné finanční závislosti nejsou ve hře. Jak již bylo řečeno, nákup ‘není výslovně sjednán jako smlouva mezi oběma stranami, ale je spíše jako jednorázový akt více, někdy méně – automatická výměna. Čím těžší je, aby byla žena ekonomicky nezávislá, tím větší je pravděpodobnost takové výměny mezi pohlavími.

Pokud se sex stane komoditou tímto způsobem, pak motivací už není láska, vzájemná náklonnost a přitažlivost. Ghodsee říká: „Proč by se muž měl starat o chtíč ženy, když má pocit, že jí platí, aby získal přístup k jejímu tělu? Domnívá se, že bude odškodněna neasexuálním způsobem. Tuto zásadu lze určitě zvrátit v jednotlivých případech, pokud žena byla ta, která poskytla finanční zabezpečení. Ve skutečnosti to jde dále: Celý náš soukromý život se všemi důvěrnými vztahy, které vedeme, by se neměl stát čistě výměnným obchodem – a hodnotou člověka, který nelze směnit.

V kapitalismu se sex prodává a v socialismu se sdílí

Nerovnost je tedy nesexy. V socialistických státních systémech, jako bylo NDR nebo Bulharsko – které Ghodsee v žádném případě neoslavuje – došlo k pokusům o zajištění ekonomické nezávislosti žen: vyvážená rovnováha mezi prací a rodinou prostřednictvím státem financované péče o děti nebo placené institucionální rodičovské dovolené. Zejména ekonomická nezávislost a související výdělečné zaměstnání ženy například vedly k šťastnějšímu sexuálnímu životu ve východním. Rozdíl mezi sexem v socialismu a sexem v kapitalismu je v tom, že v kapitalismu se sex prodává a v socialismu se sdílí.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru