Prieskum: Nové strany rastú. Farmárska strana Máme toho dosť výrazne poskočila, Vlasť Štefana Harabina dokonca v parlamente

Prinášame vám výsledky predvolebného prieskumu agentúry Vox politico ku dňu 31. októbra 2019, ktoré namerala počas 8-mich predchádzajúcich dní na vzorke 1000 respondentov

Na prvej priečke sa umiestnil Smer s 14,8 % a v tesnom závese skončila strana Andreja Kisku Za ľudí s 13,7 % preferenčných hlasov. Dobré výsledky a tiež tesné dosiahli PS/Spolu a ĽSNS. PS/Spolu skončili tretí s 11,6 % a ĽSNS na štvrtom mieste, nad 10% (10,5%). Podľa vyjadrení riaditeľa prieskumnej agentúry Focus treba pri ĽSNS rátať s takzvaným skrytým voličom, ktorý sa v prieskumoch k tejto strane nepriznáva ale, ktorý ju bude voliť a to môže podľa neho zdvihnúť jej volebný výsledok o 2-3 percentá, čo by v prípade tohto prieskumu agentúry Vox znamenalo výsledok okolo 13 %.

Veľmi zaujímavý výsledok sa podaril strane Borisa Kollára Sme rodina s 8 %.

V nebezpečnom pásme tesne nad hranicou zvoliteľnosti sa už dlhodobo pohybujú tri strany OĽaNO 6,5 %, SaS s 6,1 % a KDH iba s 5,7 %pričom teraz sa k nim pridáva aj SNS s rovnými 5 %, ktorú predbehla aj nová strana Štefana Harabina Vlasť s 5,7 %.

Pod hranicou zvoliteľnosti sa umiestnila nová farmárska strana Máme toho dosť, pre ktorú je to po jej krátkom čase fungovania určite veľmi uspokojivý výsledok.

Ďalej nasledujú Dobrá voľba Tomáša Druckera, ktorá po strate nádeje, že sa k nej pridá Smerák a premiér Peter Pellegrini opustila pásmo zvoliteľnosti a dnes má iba 2,8 %.

Nasleduje Most – Híd, ktorý opustili po rokovaniach o spojení s ostatnými maďarskými stranami Slováci.

Za zmienku ešte stoja Socialisti.sk Eduarda Chmelára s 1,5 %, ktorí sa chystajú urobiť radikálnu reformu a SMK s 1,3 %. Ostatné strany nedosiahli v prieskume ani 1 %.

Podiel rozhodnutých voličov: 66,6%

MANDÁTY: Smer-SD-25, Za ľudí-23, PS/Spolu-20, ĽSNS-18, Sme rodina-14, Oľano-11, SaS-10, KDH-10, Vlasť-10, SNS-9

(zdroj: hlavnespravy.sk, foto: Pixabay)

Přejít nahoru