Prítomnosť krymsko-tatárskej delegácie na recepcii u českého prezidenta vyvolala obrovskú nespokojnosť Kyjeva

„Považujeme podobné konanie za ďalšiu provokáciu, cieľom ktorej je uzákonenie nelegitímneho konania Ruska, zameraného na pokus anexie suverénneho teritória Ukrajiny,“ zdôraznila ukrajinská ambasáda a dodala, že podobný krok je snahou zamedziť rozvoju ukrajinsko-českých vzťahov.

Ukrajinská ambasáda reagovala na skutočnosť, ktorá sa už stala, aj keď delegácia z ruského Krymu neskrývala, že navštívi Prahu a zúčastní sa na recepcii u prezidenta, kam bola pozvaná. Členovia krymsko-tatárskeho spolku „Jednota Krymu“ /“Къырым бирлиги“/ ešte pred cestou do Prahy zverejnili na svojej facebookovej stránke, že sa chystajú do Českej republiky na osobné pozvanie samotného pána prezidenta.

„Prezident Česka Miloš Zeman je európsky politik, ktorý je solidárny s demokratickou voľbou občanov Krymu. Česká republika je priateľský štát našej krajiny. „Jednota Krymu“ si veľmi váži, že našu činnosť si všimli na takej vysokej medzinárodnej úrovni. Ďakujeme za každoročné pozvania na recepciu pri príležitosti vzniku Československej republiky,“ uviedli členovia krymsko-tatárskeho spolku na svojej facebookovej stránke. Mimochodom, stretli sa aj s českým premiérom Andrejom Babišom, ktorý sa s nimi ochotne odfotografoval.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2660154127338607&id=771751182845587

O pár dní, 31. októbra, sa hovorca Miloša Zemana Jiří Ovčáček pokúsil dementovať informáciu, že český prezident počas slávnostnej recepcie uznal, že Krym patrí Rusku. Informovala o tom Ruská služba Rádia Prague International. „Komentujúc slová predstaviteľov „Jednoty Krymu“, tlačový tajomník hlavy štátu Jiří Ovčáček priamo neodpovedal na otázku, či Miloš Zeman považuje Krym za ruské územie“, uviedla Ruská služba Rádia Prague International.

„Neskôr v komentári pre informačnú agentúru ČTK Ovčáček podčiarkol, že pozícia prezidenta jeho krajiny „zostáva nemenná – anexia Krymu bola a je nezákonná.“ Hlava ministerstva zahraničia Tomáš Petříček podotkol, že „by nepozýval takýchto ľudí na podujatia“, ktoré organizuje ministerstvo zahraničia, ale „administrácia prezidenta zvyčajne nekoriguje pozvania s našim rezortom“.

Viaceré ruské a ukrajinské médiá komentujúc túto epizódu pripomenuli, že Miloš Zeman ešte v roku 2017 počas svojho vystúpenia v PZRE a odpovedajúc na otázku člena ukrajinskej delegácie v PZRE Alexeja Gončarenka, podotkol z pódia, že „Krym je už fakt, ktorý sa uskutočnil.“

(zdroj: hlavnespravy.sk, foto: Youtube)

Přejít nahoru