Nádherná podívaná: Luca Parmitano dělá kosmický pokus opravit experiment s temnou hmotou ISS

Italský kosmonaut, který se spojil se svým kamarádem NASA Drewem Morganem, přebírá jeden z nejtěžších vesmírných chodníků v historii ISS a bude jej pozorně sledovat řada techniků a vědců na zemi.

Vadný experiment se nazývá AMS-02, který má vadná chladicí čerpadla, která by mu mohla zabránit v provádění průkopnického výzkumu. AMS-02 shromažďuje kosmické paprsky ze vzdálených koutů vesmíru, aby pochopil temnou hmotu, tajemnou „hmotu“, která tvoří 85% hmoty našeho vesmíru, ale kterou nikdo nikdy nedokázal vidět ani identifikovat.

Všechno o páteční kosmické lodi je výzva a Parmitano a Morgan už měsíce tvrdě trénují, aby se připravili.

Žádný výpad z ISS není bez nebezpečí, ale AMS-02 je na části ISS, která nebyla navržena pro servis, a existují obavy, že by astronauti mohli během jejich kosmonautiky zaseknout.

Šesthodinová kosmická stezka byla choreograficky zmatena. Každý detail, až do pořadí, v jakém jsou nástroje a vybavení připojeny k oblekům astronauta, je předem vypracován.

Astronauti NASA Jessica Meirová a Christina Kochová, kteří nedávno provedli první vesmírnou chodbu všech žen, pomohou dvojici do jejich obleků, což je samo o sobě utrpení kvůli beztíže.

Jakmile se dostane z vzduchového uzávěru, bude prvním úkolem provést „kontrolu kámošů“, aby bylo zajištěno, že veškeré vybavení je tak, jak by mělo být, a orientovat se v tomto novém prostředí. Astronauti musí být vždy připoutáni ke konkrétním podpůrným kosmickým stanicím, podobně jako horolezci nebo průzkumníci jeskyní. Také budou často kontrolovat své obleky a rukavice, které jsou s největší pravděpodobností poškozeny ostrými hranami. Nikdo nechce mít v obleku díru nebo se oddělit a vznášet se.

Pár se poté oddělí a najde vlastní cestu k AMS-02. Parmitano se připojí k robotické paži dlouhé 16 metrů, zatímco Morgan ručně vezme zábradlí a výbavu k AMS a rukama se bude pohybovat po vnějším povrchu vesmírné stanice.

Tento první vesmírný chod – další jsou plánovány – bude trvat asi šest hodin. Během této doby nebude žádné jídlo ani přestávka na toaletu. Voda je dodávána v sáčku s pitím slámky. Práce je únavná, protože astronauti bojují proti natlakovanému obleku, který ve vakuu vesmíru ztuhne.

Dvojice bude mít víkend na zotavení, než začne další rušný týden v laboratoři lidského oběžného prostoru.

(Euronews, foto: Z videa)

Přejít nahoru